В Івано-Франківську освятили богослужбову каплицю Блаженної Йосафати Гордашевської

0
101

У неділю, 9 травня, в другу неділя після Пасхи, яку ми називаємо «Томиною», Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин завітав до новоствореної громади, що в мікрорайоні Пасічна по вул. Тролейбусна. На візит свого Митрополита віряни чекали з особливою радістю, адже цього дня відбулася справді історична подія – освячення і відкриття на території гуртожитку медуніверситету богослужбової каплиці Блаженної Йосафати Гордашевської.

Настоятель святині о. Михайло Добровольський разом із духовенством, молоддю та вірними сердечно вітали Архієрея на повір‘ї каплиці. Вручаючи Владиці хліб і сіль, як знак щирого запрошення, запросили Архієрея очолити святкове богослужіння.

На початку Митрополит Володимир освятив Святий Жертовник, на якому тепер звершуватиметься безкровна жертва нашого Спасителя.

В часі освячення Архієрей звернувся до громади, детально пояснюючи кожну дію священнослужителів, щоб вірні могли все правильно розуміти та виховувати в собі належну пошану до святого місця.

«Боже царство починається вже тут на землі, а зокрема у святому храмі ми бачимо, яким те Царство є», – наголосив Владика.

Після благословення престолу було освячено і весь храм: спершу зсередини, а тоді ззовні.

Відтак розпочалась перша Архієрейська Божественна Літургія в новозбудованій святині. В часі проповіді Митрополит розповів про значення Томиної неділі, пояснюючи Євангельський уривок.

Після завершення Служби Божої Митрополит Володимир подякував усім, хто спричинився до будівництва нової святині в нашому місті. 

«Я хочу скласти найщиріші слова вдячності ректорату нашого медичного університету, які виділили цю землю та сприяли будівництву цієї каплиці. Будьте певні, щодня ви будете чути тут молитву, яка також звучатиме й за вас», – запевнив Митрополит.

Він також вручив подячні грамоти усім жертводавцям, архітекторам, парафіянам та людям доброї волі, котрі допомагали зводити святиню. Найактивніші з них також отримали похвальну грамоту від Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.

За словами ректора ІФНМУ п. Миколи Рожка, духовність є невіддільною часткою людського здоров‘я, а тому для всього медичного університету є надзвичайно важливо, що вперше в історії закладу відбулося відкриття богослужбової каплиці на їхній території.

В свою чергу о. Михайло Добровольський подякував Митрополиту Володимиру за довіру і благословення, отцю-протопревітеру Борису Гобиру за всебічну підтримку, запрошеним отцям за молитву та всім парафіянам за їхню активну участь в будівництві. Він також повідомив що у святині щодня, о 7.00 буде служитися Божественна Літургія.

На завершення всіх урочистостей Митрополит Володимир ще раз привітав присутніх вірних та закликав брати участь в богослужіннях, які щодня лунатимуть з цієї каплиці. Владика також уділив усім присутнім своє Архієрейське благословення.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ