У Ватикані створено робочу групу щодо «екскомуніки мафій»

0
18

«Хочемо чітко заявити, що неможливо належати до мафії та бути частиною Церкви», – наголошує координатор органу, створеного при Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові.

Розаріо Ліватіно, перший суддя, беатифікований в історії Церкви

«Аби вшанувати Розаріо Ліватіно, першого суддю, беатифікованого в історії Церкви, який відважно здійснював свою професію як місію мирянина, при Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові створено робочу групу щодо “екскомуніки мафій”, завданням якої є поглиблення цієї теми, співпраця з єпископами світу, поширення та підтримка відповідних ініціатив». Комюніке такого змісту було поширене у Ватикані в неділю, 9 травня 2021 р., коли в сицилійському місті Аґрідженто відбулася беатифікація судді Розаріо Ліватіно, вбитого мафією 1990 року. Ця ініціатива є черговим кроком у поглибленні теми з боку Дикастерії, при якій в серпні 2018 року було створено глобальну міжнародну мережу протидії корупції, організованій злочинності та мафіям.

Несумісна приналежність

Після історичного заклику до навернення, виголошеного Іваном Павлом ІІ під час відвідин Аґрідженто 1993 року, та окреслення мафії як «дороги смерті» з уст Венедикта XVI в Палермо 2010 року, також і Папа Франциск, відвідуючи 2014 року південноіталійський регіон Калабрію, під час проповіді в Сібарі окреслив «ндраґетту» як «поклоніння злу та зневагу до спільного блага», додаючи, що мафіозі «не перебувають у спільності з Богом: вони – екскомуніковані».

Згадана робоча група створена для того, щоби конкретизувати в душпастирському вимірі ці слова Папи Франциска та подбати про те, щоби церковний загал зумів дати чітку відповідь світові мафії: приналежність до неї є несумісною з Євангелієм.

Посилення чутливості

Як розповів у інтерв’ю для VaticanNews Вітторіо Альберті, працівник Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові, призначений координатором робочої групи, під час праці над питаннями мафії та корупції, започаткованої чотири роки тому, прийшло усвідомлення, що в соціальній доктрині Церкви, канонічному праві та в катехизмі бракує згадки про відлучення мафіозі від церковної спільноти.

«Таким чином, прагнемо посилювати чутливість, творити протилежну ментальність щодо цих тематик. Ми поглиблюватимемо цю тему та творитимемо мережу, оскільки існує необхідність співпраці з єпископатом світу, бо бракує саме специфічної доктрини вселенської Церкви, а тому потрібно співпрацювати та підтримати єпископів, які вже працюють з цією темою. Хочемо поширювати та підтримувати ініціативи в цій сфері та координувати їх. Аспектом, на який найбільше звертаємо увагу, є культурний аспект, тобто, необхідність посилювати чутливість, поширювати послання Папи, аби остаточно викорінити будь-які ймовірні компроміси між певним католицтвом і мафіями. Це історичний факт. А далі, звичайно, поглиблюватимемо доктринальний і канонічний аспекти», – розповів координатор робочої групи, наголошуючи: «Нам лежить на серці, насамперед, один раз і назавжди ствердити, що неможливо в світі належати до мафії та, водночас, бути членом Церкви».

Міждисциплінарний підхід

До робочої групи ввійшли архиєпископ сицилійського міста Монреале Преосвященний Мікєле Реннісі, Голова Трибуналу Держави-Міста Ватикану Джузеппе Піньятоне, Голова асоціації «Libera», що допомагає жертвам організованої злочинності о. Луїджі Чіотті, колишня очільниця парламентської комісії по боротьбі з мафією Росі Бінді, координатор в’язничного капеланства в Італії о. Рафаелле Ґрімальді, викладач Папського Латеранського Університету о. Марчелло Коцці та працівник Папської Ради Законодавчих Текстів монсеньйор Іоан Александру Поп. Працю групи підтримує також Конгрегація Віровчення.

джерело:vaticannews