«Пізнай, зрозумій, збережи»: у Франківську відкрили виставку відомого художника Модеста Сосенка

0
92

Сьогодні, 11 травня у краєзнавчому музеї відбулося урочисте відкриття виставки видатного художника «Модест Сосенко. Франківськ».

Виставку прикарпатського митця розмістили в Краєзнавчому музеї Івано-Франківська. Перед цим мешканці міста та духовенство пронесли вулицями міста під музичний супровід гурту «Пенсія» ескізи робіт, виконані в десятиметровому розмірі.

Участь у відкритті взяв також Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин. Митрополит висловив щиру подяку усім організаторам, які відродили пам’ять про визначну мистецьку постать, адже Модест Сосенко походив з Прикарпаття, а його мистецькими творами обрамлені численні храми Івано-Франківщини. В оригіналі зберігся іконостас Архікатедрального собору Воскресіння Христового, частину ікон на якому малював Сосенко.

«Змалку кожен з нас отримав відбиток Бога – талант, який Господь закладає в кожному з нас. Наш край вельми обдарований великим мистецтвом. Ще здавна іконописців називали Богомазами, бо їм єдиним було дозволено малювати самого Бога. Завдяки таким виставкам зберігаємо в пам’яті видатних людей, які служили Богу і людям своїм талантом, вмінням і дарами», – наголосив Митрополит Володимир Війтишин.

«Мистецтво, якому я бажав і став служити» – мистецький девіз митця. Організатори проєкту та авторка книг про творчість Модеста розповіли, чому обрали для досліджень постать художника Модеста Сосенка.

«Хотілося акцентувати увагу саме на монументальному мистецтві Сосенка, його розписах. У 20 столітті були відомі прецеденти свідомого знищення об’єктів культурної спадщини. Тому виставки мають просвітницьке значення, треба навчитися берегти такі речі. Звідси й назва нашого проєкту – «Пізнай, зрозумій, збережи», – діляться творчим задумом організатори.

На виставці усі охочі зможуть побачити оцифровані твори Сосенка та його речі, привезені з Львівського музею Андрея Шептицького. Як стверджують організатори, виставка триватиме до серпня.

Департамент інформації Івано-Франківської УГКЦ