Присвятили день героям

0
112

Щоб підняти моральний дух військовослужбовців, Яремчанська регіональна спілка ветеранів АТО та волонтерська група «Борщик дорянський» організували і провели День солдата. Ця подія відбулася на другий день свята Зіслання Святого Духа в мікрорайоні «Дора», що в Яремче.

Уже п’ятий рік поспіль проводиться такий захід для 160 військовослужбовців, які повернулись додому, на Яремчанщину. Особиста присутність захисників, які захищали Україну на Сході, створювали особливий патріотичний настрій.

Від імені Церкви бійців поблагословили та виголосили напутнє слово о. Іван Лейб’юк та о. Тарас Пеленьо. Усі присутні згадали загиблих яремчанців Андрія Шудравого, Павла Ільчука та нещодавно померлого Юрія Федорчука. Їх пам’ять вшанували хвилиною мовчання та виконанням пісні «Плине кача».

Заступник міського комісара територіальної оборони майор Віталій Козачук вручив двадцять відзнак та п’ять медалей Президента України двадцяти п’яти військовослужбовцям Яремчанщини.

Бійці, які повернулись з фронту і проживають у Дорі, Ямній, Микуличині, Татарові, Яблуниці, Поляниці, Яремче і Ворохті, у 2015 році об’єднались у Яремчанську спілку ветеранів АТО. Зараз її очолює Любомир Попович. Вони підтримують родини військових, які опинились у скрутному становищі, співпрацюють з владою, дбають про духовну, моральну та фінансову підтримку одні одних.

Кілька років підряд, ще до карантину, урочисто разом із групою «Борщик Дорянський» зустрічали кожного бійця, який повертався з фронту. При в’їзді в місто, біля знаку «Яремче» щоразу стояли яремчанці з квітами в руках, зі сльозами на очах, звучав гімн України, майорів синьо-жовтий стяг, бійців огортали теплими обіймами найближча родина, друзі, волонтери… Такі зустрічі воїни Яремчанщини пам’ятатимуть усе життя.

По кілька разів українські захисники підписують контракти, залишаючи вдома батьків, дружин, дітей, кажучи: «Хтось повинен вас захищати!». Такі речі найбільше тримають на світі, дають надію волонтерам!

Учасник Дня солдата Володимир Губарчук пішов на фронт просто з Майдану, щоб не впустити агресорів у рідний дім. Його 25-ий батальйон «Київська Русь» – це добровольці, які відразу потрапили в Дебальцево. З орденом, військовим досвідом та травмою повернувся чоловік додому, щоб підтримувати таких, як він.

Володимир Гнип’юк прийшов на День солдата у бойовому строї. На ньому було багато нагород за бойові звитяги, жертовність, любов до України. Чоловік воював у батальйоні «Івано-Франківськ», отримав поранення під Мар’їнкою. В цьому заході бере участь щороку, спілкується з побратимами, відпочиває з родиною.

«Як тільки з’явилась загроза для нашої країни, люди організувалися, вирішили допомагати армії! Тоді, у 2014 році, найбільша потреба була в їжі, – розповідає волонтерка Христина Гнип’юк. – Коли дорянин Микола Архіпов пішов на фронт, йому та його побратимам відразу почали надсилати продуктову допомогу. Так була створена волонтерська група «Борщик Дорянський». Волонтерами є також учні ліцеїв Яремчанського регіону та їхні батьки, вчителі.

Відвідали День солдата і волонтери, жителі м. Городенка, Світлана та Олексій Кульчицькі (медик та парамедик), які були на передовій під позивними «Ялта» та «Крим». Вони уже п’ять років постачають овочі для волонтерської групи з Дори. Щороку восени кілька мікроавтобусів їдуть з Городенки в Дору, а звідти – на Схід України. Родина Кульчицьких також отримали грамоту від волонтерів «Борщика Дорянського».

День солдата запам’ятався патріотичними піснями у виконанні о. Івана Лейб’юка, Оксани Бойко, учнів Яремчанського ліцею №2, постановками сценок учасників Народного драматичного колективу «Доряни» Анною Круліківською, Володимиром Драбцем, гумором Василя Тоненького, конкурсом вареників, плетінням маскувальної сітки, спортивними змаганнями між дітьми та дорослими.

 «Волонтери та всі захисники Вітчизни мріють, щоб нарешті війна закінчилась перемогою України. Та вона, на жаль, триває уже сьомий рік… На війні нема ні карантину, ні вихідних… Мужні бійці постійно на варті… Так хочеться, щоб усі воїни повернулись додому живі й здорові, створювали сім’ї, виховували діточок, будували Україну на своїй землі», – сказала волонтерка та ініціаторка першого Дня солдата, який був організований у 2016 році, Анна Круліківська.

Юлія БОЄЧКО.