«Токсичні заручини»: ідентифікувати та… тікати!

0
236

«Я тебе залишаю не тому, що не люблю, а тому, що ти мені не підходиш»

Колись обряд заручин був відділений від обряду вінчання. Обручками обмінювались у церкві, де заручені обіцяли одружитися. Між обрядом заручин та вінчанням минав час. Молода пара в цей період могла краще пізнати один одного, а за потреби й розірвати заручини.

Останнім часом два обряди (заручини і вінчання) об’єдналися в один і такий вигляд має обряд вінчання до сьогодні. А модною стала дещо інша традиція, яка, очевидно, прийшла до нас з-за кордону: юнак робить пропозицію дівчині, даруючи не обручку, а окрему каблучку на заручини. Відтоді молода пара вже називає себе «зарученою» та починає готуватись до весілля.

Зазвичай весільні клопоти та приготування потребують чи не рік часу, і це чудова нагода для наречених ще раз добре переглянути свої стосунки й зрозуміти, чи ці заручини не є токсичними і чи не варто зробити крок назад… Адже дуже важливо перед тим, як у присутності Господа промовити слова «І не покину тебе аж до смерті», бути на 100% впевненими, що поряд з вами саме та людина, з якою ви сміливо крокуватимете по житті. Що поряд є людина, яка робить вас кращою, з якою ви почуваєтесь надійно та захищено. І найголовніше, що ви твердо переконані, що причиною вашого шлюбу є кохання, а не, наприклад, емоційна залежність, що є проявом токсичних відносин.

Токсичні стосунки – це ті, які не будують вас, як пару, а радше руйнують одного з вас. Ви відчуваєте, що коли ви разом, то не стаєте кращими. А навпаки: конфліктними, озлобленими, знервованими. Ви не відчуваєте миру в душі.

Якщо ми мало впевнені в нас самих, у наших якостях та здібностях, часто вибираємо людей, які завдають нам болю, як душевного, так і фізичного. Але наша прив’язаність до іншої половини така сильна, що ми заспокоюємо себе фразою: «Після одруження все зміниться». Ця думка є хибною. Ніхто нікого не здатен змінити, а в шлюбі з’являються нові труднощі, випробування, які «токсичні стосунки» перетворять на ще важчі.

Слово «токсичний» походить від слова «toxon», що означає отрута. Отрута провокує смерть. Коли мова заходить за «токсичні стосунки», то маємо розуміти, що це стосунки, які рано чи пізно призведуть до поганого кінця. У всіх відношеннях: психологічному, душевному, а інколи – навіть фізичному…

Заручини – це чудовий і надзвичайно важливий період в житті закоханої пари. Можливо, поки ви зустрічались, просто проводили разом час без жодних «серйозних намірів», ви як слід не приглядались один до одного. Тому період заручин – це час все добре проаналізувати та осмислити. Основною характеристикою «здорових» заручин є відчуття миру й гармонії зі світом та оточуючими.

Як же ідентифікувати токсичні стосунки та обрубати їх у корені, поки не пізно?

Проблеми з іншими. Ваші стосунки з батьками, рідними, друзями починають руйнуватись і наповнюватись конфліктами. Це все тому, що ви живете не в мирі, а в страху. Насправді токсичні заручини впливають не тільки на одного з наречених, але й на всю родину та на всіх оточуючих.

Постійні сварки. Звичайно, кожна молода пара свариться, дискутує. Але коли кожен аргумент, кожне рішення є причиною для суперечки, підвищення голосу, прояву неповаги до іншого, будьте уважні. Зло генерує ще більше зло, неспокій, сум. У таких токсичних стосунках переважає недовіра до іншого, бажання керувати іншим та контролювати його дії й думки. Розвивається відчуття емоційної залежності від людини, яка продовжує вас кривдити.

Вашій другій половині не подобається ваш стиль одягу чи, наприклад, те, що ви ходите до церкви. Ніхто не має права критикувати те, як ви одягаєтесь, а тим більше – ваші духовні цінності та віру. Навпаки, у християнському подружжі чоловік та дружина повинні допомагати один одному зростати духовно. Маємо розуміти, що існують певні життєві цінності, якими ви не можете поступитись.

Якщо заздалегідь ви знаєте, що ваш наречений полюбляє при кожній нагоді випивати, чи має інші шкідливі звички, то, не задумуючись, розривайте такі стосунки. Не забувайте, що думка «після весілля все зміниться» є хибною!

Розкладіть чіткі межі та наголосіть на тому, хто ви є, які ваші життєві цінності й переконання. Не задовольняйтесь будь-чим, пам’ятайте, що ви заслуговуєте на краще, адже ви є дитиною Божою! Пам’ятайте такі слова: все, що не приносить мир вашій душі, – не від Бога, тому вам не підходить!

Переклала з італійської Віра БІЛА.