5 фільмів про апостола Павла

0
515

У понеділок, 12 липня, наша Церква відзначатиме празник святих апостолів Петра і Павла.

Святим апостолам завдячуємо скарб Христової віри. Вони передали нам Христову науку, від них маємо святе Євангеліє й апостольські листи, вони поклали тривку основу під Христову Церкву.

Про велике значення святих апостолів для нас говорить слуга Божий митрополит Андрей Шептицький. “Апостоли в повному значенні того слова, — каже він, — є нашими батьками по вірі. Через їх руки Бог дав людству й кожному народові у християнській Церкві все, що належить до Божої апостольської традиції. У своєму аскетичному житті, як і в проповіді, не можемо, отже, забувати, що все маємо з їхніх рук. Їх апостольським трудам і їх молитвам завдячуємо все, що маємо… На перше місце висувається святий апостол Павло, який у своїх Посланнях дав Церкві таке рясне Боже Об’явлення й такі рясні Божі науки… Круг церковного року висуває на перше місце апостола Петра, призначуючи йому два дні в році — Поклін його кайданам 16 січня і 29 червня” (Про Почитання святих, 1941).

Східна Церква з великою урочистістю святкує 29 червня праз­ник, який в наших богослужбових книгах має таку назву: “Святих славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра й Павла”. Обидва ці апостоли визначні своїм характером, своєю ревною апос­тольською працею та своїм великим культом у святій Церкві.

Пропонуємо Вашій увазі 5 фільмів про “Апостола Народів”.

Життя апостола Павла можна умовно розділити на два етапи: 1) коли він переслідував християн і 2) коли сам зустрівся з гоніннями за віру. Зібрані нижче фільми допоможуть більше дізнатися про життя, навернення та служіння апостола Павла.

Апостол Павло: Диво по дорозі в Дамаск / The Bible: San Paolo, 2000

Найлютіший ворог Ісуса Христа стає одним з найголовніших благовісників вчення Господа. «… бо написано, що ті, хто не мали про нього звістки – побачать і ті, хто не чули – дізнаються …» Яким був апостол Павло у житті і що так змінило гонителя Ісуса, зробивши його святим?

Діяння Апостолів / The Visual Bible: Acts, 1994

Практично дослівний відеопереказ книги «Діяння апостолів», в якому йдеться про становлення християнської церкви, починаючи з подій П’ятидесятниці і закінчуючи гоніннями перших християн.У ролі апостола Петра Джеймс Вролін, апостола Павла – Генрі 0. Арнольд.

Павло емісар / The Emissary: ​​A Biblical Epic, 1997

Від страти святого до своєї страти, від лютого гонителя до вірного учня. Драматичний фільм правдиво і відверто розповідає про долю апостола Павла з моменту, коли той був присутній при мученицькій смерті святого Стефана і до смерті самого проповідника.

Петро і Павло / Peter and Paul, 1981

Фільм про життя фарисея Савла, про його злочини супроти християн, про сліпоту і чудесне зцілення, про хрещення та прийняття нового імені, а з ним і нового життя. Історія про те, як перетинаються шляхи апостолів, щоби з’єднатися в проповіді науки Ісуса Христа.

Павло, апостол Христа / Paul, Apostle of Christ, 2018

Дія фільму відбувається у Римі в 67 році нашої ери. Римський імператор Нерон наказує кинути до в’язниці апостола Павла, якого він вважає винним у страшній пожежі, що знищила половину міста. В цей час цілитель Лука прибуває до Рима, зустрічається з Павлом у в’язниці і просить його розповісти свою біографію, щоби написати нову книгу про Євангеліє і вчення Христа. Незабаром про це дізнається префект в’язниці Маврикій і вирішує використати цю ситуацію, щоб повернути собі милість імператора.

Підготувала Тетяна Трачук