Прощу до Духової Криниці очолив Митрополит Володимир

0
25

Традиційна Іванівська проща відбулася з 6 на 7 липня біля Духової Криниці, що знаходиться недалеко від давнього Галича на землях Єзупільської територіальної громади.

Багато людей зібралося в мальовничому урочищі Вишновець, щоб спільною молитвою прославити Всевишнього Бога. Хто автомобілями, хто автобусами, а хто й пішки добирався до криниці, вода з якої, за віруваннями краян, має чудодійні властивості. У зв’язку з пандемією коронавірусу минулого року святкувань не відбулося, тож віряни уже засумували за щорічними відпустами біля святого джерела.

Сотнілюдей молилися звечора, а потім зі священниками Єзупільського деканату розважали над страстями Господа нашого Ісуса Христа на Хресній Дорозі, яка завершилася опівночі. Ще більше паломників прибуло на відправу зранку. Апогеєм нічних чувань стала зустріч сходу сонця.

Цьогоріч Божественну Літургію біля криниці Святого Духа очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин. Йому співслужили десять священників та три диякони.

Перед Архієрейської Службою Божою Владика освятив два великі образи – Ісуса Христа і Богородиці. Їх автор – художник Ярослав Соколан. Образи подарували для Духової Криниці його діти Любомир та Уляна Худяки. Також було освячено напрестольний образ св. Івана Хрестителя, який подарувала місцевій церковці, що носить його ім’я, Євдокія Ковальова. Символічного голуба презентував для святого місця голова Єзупільської територіальної громади Ігор Лукашевич. Зауважимо, що ранкову відправу своїм чудовим співом супроводжував камерний хор «Феліціо» з м. Надвірна (кер. Надія Байдак).

Після Святої Літургії, освячення води та окроплення паломників, яке здійснив Митрополит Володимир спільно з єзупільським парохом о. Володимиром Кадлубом. Уже традиційно відбулося свято духовної пісні. Варто зазначити, що цього року його вперше проводив відділ культури Єзупільської ОТГ. Мусимо відзначити, що окрім представників із Єзуполя, Побережжя, Ганнусівки, у концерті взяли участь артисти, ансамблі та хори з Івано-Франківська, Бурштина, Тисмениці. Виконував духовні пісні на святі і відомий співак-священник о. Вітольд Левицький. Вів програму Богдан Кучер, який виступав і як виконавець, та єзупільчанка Елеонора Сковронська.

Святкування дня Івана Хрестителя біля Духової Криниці стають усе популярнішими у нашому краї. Владика Володимир Війтишин зауважив, що духовна аура цього місця є надзвичайно потужною. Але прочани збираються на це свято тут прочани. Кожного дня Духову Криницю відвідує багато вірних, щоб набрати води з Божого джерела.

 Автор Іван ДРАБЧУК