«Хіба Я не тут, Я, котра удостоїлася бути твоєю Матір’ю?» – завжди актуальні слова Богородиці, які Вона сказала в 1531 році у Мексиці

0
20

Послухай і закарбуй у своєму серці, мій наймолодший сину: те, що злякало тебе, що турбувало тебе, нічого не варте. Не дозволь цьому тривожити твоє обличчя, твоє серце; не бійся цієї недуги, ані жодної іншої хвороби, ані пронизливої та згубної речі. Хіба Я не тут, Я, котра удостоїлася бути твоєю Матір’ю? Хіба ти не у моєму затінку і не під моїм захистом? Хіба Я не є джерелом твоєї радости? Хіба ти не є під покровом моєї мантії, у схрещенні моїх рук? Чи потрібно тобі чогось більшого?

Ці слова, які промовила майже 500 років тому в Мексиці Пресвята Богородиця до представника корінного народу ацтеків Хуана Дієґо, процитував в інтерв’ю владика Браєн Байда, єпарх Саскатунський, апостольський адміністратор Торонтонської єпархії (Канада), говорячи про чудесне об’явлення Богородиці та його значення для нас, українців. 

Владика Браєн зазначає, що багато українців знають про ікону Матері Божої Неустанної Помочі. І справді, ця ікона – зусиллями редемптористів – увійшла до багатьох сердець, будинків та церков у всьому світі. Я глибоко вірю, що Святий Дух поклав у Її вуста послання.

«Коли я сьогодні молюся перед іконою Матері Божої Неустанної Помочі, то чую, як ці слова розради і заохочення Вона промовляла до Ісуса в дитинстві. Ці ж слова Вона сказала Хуанові Дієґо в 1531 році, коли він хвилювався через недугу свого дядька Хуана Бернадіно. Цим посланням Вона ділиться з народом України сьогодні», – наголосив єпископ. 

***

9 грудня 1531 року Пречиста Діва Марія з’явилася одному з перших християн Мексики, представникові корінного народу ацтеків Хуану Дієго. Цього дня на пагорбі Тепейяк, біля руїн язичницького храму, несподівано засяяло яскраве світло і перед ним постала прекрасна смуглява чорноволоса дівчина. На вигляд їй було років 15.

Вона мала дивне блискуче вбрання – рожеву туніку та блакитну накидку із золотими зірками, переперезану чорною стрічкою (в ацтеків це ознака вагітності). Молода жінка веліла Хуанові передати християнському єпископові такі слова: «Я – Діва Марія, Мати істинного Бога, що дає і зберігає життя. На цьому місці треба побудувати храм, де твій народ і всі люди, які щиро просять Мене про допомогу у своїх бідах і турботах, отримають її».

Чоловік пішов до єпископа Хуана де Сумарраґа та той не повірив його розповіді й попросив Дієґо передати Богородиці, що йому потрібен хоч якийсь доказ. Згідно з переказом, коли Дієґо піднявся на пагорб, то побачив, що безплідна донині вершина, незважаючи на зимовий час, була заповнена квітучими трояндами. Хуан зрізав кілька з них, а Богородиця допомогла загорнути їх у його плащ (тільму). На прийомі в єпископа селянин мовчки розгорнув плащ і троянди посипалися на підлогу. Всі присутні впали на коліна, оскільки побачили на плащі нерукотворне зображення Богородиці.

Джерело