Фоторепортаж цьогорічної Всеукраїнської прощі до Крилоса

0
170

Цими вихідними, 31 липня – 1 серпня, в с. Крилос відбулася Всеукраїнська Патріарша проща. Кілька десятків тисяч паломників, серед яких багато молоді, прибули до Давнього Галича ще в суботу. Варто зазначити, що цьогорічна проща до Крилосу присвячується 425-й річниці Берестейської унії та за мир в Україні.

Паломники вирушали з трьох напрямків: Івано-ФранківськаКалуша та Бурштина. Також, до числа паломників долучилося близько сотні велосипедистів, які рухалися з Голиня та околиць. Подолавши всю відстань важкої дороги, прочани пройшли реєстрацію, та одразу поринули в молитовну атмосферу, адже розпочалася програма зі співаної вервиці.

Опісля відбувся молебень до Богородиці та похід до княжої криниці з освяченням води. Відтак розпочалася Вечірня. Цю молитву очолив Преосвященний Владика Йосафат Мощич – Єпарх Чернівецький УГКЦ. Своїм співом богослужіння прикрасили семінаристи.

Під час всієї вечірньої програми прочани мали змогу приступати до Таїнства Покаяння. Для цього залучили 150 священників Івано-Франківської Архієпархії. В часі Вечірні відбувся урочистий обхід довкола храму з Чудотворною іконою Матері Божої та свічками. Опісля ікону розмістили для прилюдного почитання.

Згодом, у рамках Всеукраїнської Патріаршої прощі до Крилоса, починаючи з 00:00 год. 1 серпня, відбулася євангелізаційно-мистецька програма для молоді, яка була організована Молодіжною комісією Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. Для молоді було проведено молитовну програму, яку підготувала спільнота “Мир Вам” та духовні пісні у виконанні о. Вітольда Левицького, а також юної виконавиці Юлії Горчак.

Окрім того, участь у  програмі взяли відомі Прикарпатські виконавці: Заслужена артистка України Галина Баранкевич, солістка Івано-Франківської обласної філармонії Оксана РоманюкОлег ЧигерОксана Сливка та AMELIKA (Галина Рудик).

Вранці численні прочани, які прибули з різних куточків, хлібом-сіллю та радісними оваціями зустрічали Патріарха Святослава на землі Давнього Галича.

Вітали Предстоятеля нашої Церкви Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, парох парафії Успіння Пресвятої Богородиці о. Ярослав Жолоб спільно із чисельним запрошеним духовенством та вірними, які прийшли на прощу.

У рамках зустрічі Блаженніший освятив український прапор, який урочисто винесли учні Католицького ліцею св. Василія Великого. Освячення відбулося з нагоди 30-ліття проголошення Незалежності України. Згодом прапор буде святково піднятий на вічевому майдані у Івано-Франківську.

Після чого розпочалася Архієрейська Божественна Літургія. Під час спільної молитви Предстоятелю співслужили численні архієреї, зокрема Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, Архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Владика Василь Семенюк, єпарх Коломийський Владика Василій Івасюк, єпарх Самбірсько-Дрогобицький Владика Ярослав Приріз, єпарх Чернівецький Владика Йосафат Мощич, єпарх Сокальсько-Жовківський Владика Михаїл Колтун, єпарх Кам’янець-Подільський Владика Іван Кулик, екзарх Волинський Владика Йосафат Говера, апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії Владика Богдан Дзюрах, єпископ-помічник Стрийської єпархії Владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архієпархії Владика Теодор Мартинюк, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ Владика Петро Лоза та душпастирі Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

В часі проповіді Патріарх Святослав звернувся до слухачів зі словами про те, що ми приходимо на прощу перевірити, чи добрим шляхом йдемо по житті.

На завершення Божественної Літургії Блаженніший Святослав закликав присутніх прочан помолитись Символ Віри, в наміренні Святішого Отця Папи Франциска, а опісля уділив всім повний відпуст.

Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир, в свою чергу, висловив слова подяки усім, хто спричинився до проведення цьогорічної Всеукраїнської Патріаршої прощі до Галицької чудотворної ікони Матері Божої. Окремо, Владика склав вітальні слова Блаженнішому Святославу за його візит та постійну батьківську підтримку.

Митрополит Володимир подякував дітям, молоді, владі, духовенству, які своїми активними діями зробили можливими урочистості сьогоднішнього дня. Також Владика подякував усім присутнім, які протягом цих двох днів молилися та просили Божого благословення для Батьківщини нашої України.

Завершилось богослужіння спільним виконанням гімну «Боже Великий, Єдиний» в наміренні кращої долі для Батьківщини України.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ