Погоня: там, де вірних чекають обійми Небесної Матері

0
71

Ігумен монастиря Успіння Матері Божої, що в Погоні (Івано-Франківська обл.) отець Роман Мельник, ЧСВВ, розповів про Марійську святиню, де щороку відбуваються численні прощі.

Україна багата паломницькими місцями, зокрема тими, що присвячені Пресвятій Богородиці. Незважаючи на те, що під час комуністичного режиму ці святині були зачинені, а багато з них зруйновані, вірні не забули про те, що означає йти на прощу, та про духовну користь цієї практики: паломництво допомагає забути про щоденні клопоти і скерувати всю увагу на шлях, на молитву, на спілкування з іншими. Під час паломництва людина також усвідомлює свою уразливість і вчиться ввірятися Богові, бо подорожуючи, не має всього того, що гарантує їй певність: дому, рідних, запасів їжі та всіх інших речей.

Чудотворна ікона Матері Божої в Погоні
Чудотворна ікона Матері Божої в Погоні

Однією із святинь, що відродилися після виходу УГКЦ з підпілля, і до яких тепер постійно плинуть ріки паломників, є Марійська святиня в Погоні, що на Прикарпатті, де діє монастир отців-василіан Успіння Матері Божої. Ігумен цього монастиря отець Роман Мельник, ЧСВВ, розповів про особливість цього паломницького місця та про його чудотворну ікону Пречистої Діви Марії:

Отець Роман Мельник, ЧСВВ
Отець Роман Мельник, ЧСВВ

Комуністичний режим залишив після себе багато руїн. Отець-ігумен розповідає про відбудову, яку отці-василіани здійснюють у Погоні для того, аби цей санктуарій знову став місцем духовного оздоровлення для прочан:

Марійська святиня у Погоні відома не тільки чудотворною іконою, але й Міжнародною прощею вервиці, яку започаткував в Україні бельгійський місіонер-мирянин Йозеф-Марія де Вольф. Цього року проща вервиці відбудеться 18 і 19 вересня:

Вірні під час прощі в Погоні
Вірні під час прощі в Погоні

Розповідаючи про середній вік паломників, ігумен Успенського монастиря ділиться цікавим спостереженням, яке вселяє надію стосовно майбутнього Церкви:

Отець Роман Мельник розповідає про численні духовні заходи, які протягом року пропонує вірним відпустове місце в Погоні:

На завершення отець-василіанин поділився своїми думками про те, в чому полягає особливість Марійських відпустових місць і чому вони приваблюють вірних:

Джерело: vaticannews.va