В Івано-Франківську молитовно вшанували пам’ять депортованих українців

0
19

В другу неділю вересня в Україні відзначають День пам’яті примусового виселення українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини в 1944–1951 роках. Пам’ятне віче з нагоди 77 роковин масової депортації українців відбулося у Лемківській церкві святих Кирила і Методія.

Розпочалося віче із молитви Божественної Літургії в храмі святих Кирила і Методія, після чого душпастирі парафії відслужили Панахиду за жертвами геноциду.

Вшанувати пам’ять депортованих прийшло чимало людей, серед яких представники міської та обласної влади, голови та учасники товариств «Лемківщина», «Надсяння», «Бойківщина», а також небайдужі франківці.

Після слів співчуття та свідчень очевидців страшних подій примусового переселення українців відбувся концерт пам’яті, де виступили гурти народної лемківської творчості, а також творчі колективи з Надсяння.

Варто зазначити, що захід також спрямований на те, щоб сприяти процесу прийняття закону про те, що депортація, яка відбулася в 1944–1951 роках, була не просто переселенням, але геноцидом українського народу.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ