Чорноморськ – жива парафія на березі моря

0
252

Наступного року Згромадженню святого Апостола Андрія виповниться 25 років. Його харизмою є парафіяльні місії, реколекції, місійна діяльність, котру провадить спільнота місіонерів в Україні та за її межами через активні парафіяльні реколекції, курси «Нової Євангелізації», видання книг, душпастирську й катехитичну діяльність.

Днями у редакцію часопису «Нова Зоря» завітав отець Григорій Джала, який провадить місійну працю на парафії св. пророка Іллі в м. Чорноморськ Одеського екзархату. Отець приїхав на південь України на запрошення Владики Михаїла Бубнія 25 грудня 2020 року, отримав офіційний декрет 12 січня 2021 року і підписав з Генеральною управою Місійного Згромадження св. Ап. Андрія договір про служіння на один рік.

Парафія у Чорноморську розташована за 12 кілометрів від Одеси, а сам храм знаходиться за адресою: вул. Радісна, 9-а і є на березі Чорного моря. З попереднім настоятелем о. Григорій служив із грудня до лютого. Розповідає, що парафія організована й дружня. За час служіння о. Григорія у святині оновили літургійний посуд, ризи, престіл. Дуже вагомою була фінансова підтримка, котрою щедро обдарували друзі та знайомі, бо відгукнулися на ті проєкти, котрі отець запропонував. За діяльністю парафії можна стежити на фейсбук сторінці «Чорноморськ УГКЦ».

  Щодня о. Григорій служить Святу Літургію. Упродовж дня святиня відчинена, до неї заходить чимало людей, які приїжджають на відпочинок до моря. Щонеділі є близько тридцяти осіб, які беруть участь у Богослужіннях. Це вихідці з Галичини, уродженці Чорноморська та Одещини. На день Незалежності та на свято Переображення Господнього було багато вірних із Львівщини та Галичини.

Відколи о. Григорій Джала приїхав у Чорноморськ, відтоді проводить катехизацію для дорослих, а в серпні цього року розпочав її і для дітей. Незабаром у храмі пророка Іллі м. Чорноморська презентуватимуть новий катехизм УГКЦ для молоді «Ми йдемо за Христом».

В Одеському екзархаті (а це Одеська, Миколаївська та Херсонська області) служать 44 священники.Територія досить велика. Усі отці посвячують себе служінню, багато спілкуються зі своїми вірними. В окремих селах служать буквально для декількох осіб. Владика Михаїл Бубній відвідує усі парафії. З батьківською опікою ставиться до кожного вірного, має теплі родинні стосунки зі священниками.

У 60-тисячному місті Чорноморську є православні та протестантські храми. Московський патріархат ізолюється від будь-якого спілкування з різними конфесіями. Здебільшого населення міста російськомовне. У нашому греко-католицькому храмі всі спілкуються українською мовою. Дуже приємно, що в державних закладах також розмовляють українською.

Отець Григорій подав ідею: створити в місті екуменічну раду, щоб на день Незалежності та в інші важливі державні свята представники усіх конфесій були разом, щоб жителі міста бачили об’єднання.

Отець Григорій розповідає, що має багато планів: зокрема, створити в Чорноморську відпустове місце з копією чудотворної ікони «Джерело милосердя». Цим також займався під час відпочинку. Каже, що 60-тисячне місто потребує ще одного греко-католицького храму. Багато хто боїться відвідувати цей, бо він розташований на цвинтарі, приїжджі часто не можуть його віднайти, оскільки він оточений гаражами. Тому отець Джала має намір звернутися до влади міста з проханням отримання ділянки під будівництво нового греко-католицького храму.

Найважливіше для вірних, вважає пастир, щоб священники були з людьми. Якщо не буде священників цієї церкви, то її нішу займуть представники інших конфесій.

На Івано-Франківщину о. Григорій приїхав у відпустку. Перебуваючи на Прикарпатті, він провів реколекції для катехитів області у с. Ямна, наголошуючи на важливості щоденної молитви.

Спілкувалась Юлія БОЄЧКО.