Глава УГКЦ: «Коли ми віддаємо все, що маємо, тоді Господь Бог нам дає ще більше, ніж ми мали до того»

0
22

Таїнство Христа полягає в тому, що, коли людина все віддає, Господь Бог повертає їй усе назад, наповнює її життя ще більше. Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді в неділю після Воздвиження.

Проповідник пригадав слова Папи Франциска, коли той нещодавно проповідував у Словаччині про хрест Господній на візантійській Літургії, що часом людина думає, що є такі моменти в людському житті, де Бога нема. Такі моменти людина вважає найбільшим відкиненням, опущенням, коли вона страждає, коли відчуває свою немічність, коли всі від неї відвертаються…

Проте найбільше саме там і тоді присутній Бог, що дати людині життя, нові сили, воскресити її до нового життя, дати їй новий зміст сенс її життю та існуванню.

«Людина часто думає, – каже Блаженніший Святослав, – що коли вона себе рятує, коли вона цей світ використовує для власного прожитку, тоді вона себе забезпечує. Вона себе забезпечує сьогодні і завтра… Але правда є цілком інакшою. Людина справді живе лише тоді, коли вона дає. Тому апостол Павло каже: більше щастя давати, ніж брати».

Як людина віддає, переконує духовний лідер, те, ким вона є і що має, задля Христового Євангелія, коли віддає себе, щоби світ пізнав Бога, щоби світ через оту самовіддачу людини отримав доступ до живого джерела, до самого Бога, який їй дає життя, тоді та людина спасає свою душу.

Бо таїнство Христа полягає в тому, що, коли людина все віддає, Господь Бог повертає їй усе назад, навіть більше, ніж вона мала до того, наповнює ще більше її життя. «Тому та людина, яка вірить у Бога, завжди готова послужити ближньому, готова віддати себе, щоб інша людина через той акт милосердя в ім’я Бога, в ім’я джерела життя, відчула, що сам Бог про неї дбає», – додав Предстоятель.

Департамент інформації УГКЦ