Відбулися чергові збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

0
80

У перший вівторок місяця, 5 жовтня, в приміщенні Духовної семінарії відбулися чергові збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. З дотриманням усіх карантинних вимог, їх очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

Ключовими питаннями на зборах стали катехизація на парафіях, піклування про здоров’я священнослужителів і вірян, а також доповідь про гідність дитини.

Традиційно збори протопресвітерів розпочалися з молитви, після якої митр. прот. Юрій Новіцький звернувся до присутніх із цікавими духовними роздумами, в яких зробив короткий екскурс в історію Івано-Франківської Архієпархії.

Далі о. Орест Путько презентував свою нову книгу-роздуми над молитвою «Отче наш» під назвою «Все богослов’я в одній молитві». Видання нещодавно побачило світ у видавництві «Нова Зоря».

Опісля слово мав Митрополит Володимир. Владика зокрема розповів про позитивні зміни в питаннях парафіяльних катехизацій. Яскравим прикладом цього стало те, що в цьому році було вручено 216 дипломів катехита, що свідчить про зростання кількості катехитів на парафіях.

«Це добрий показник, але маємо старатися, щоби все ж таки на кожній парафії були дипломовані катехити, тому заохочуємо направляти з парафій своїх катехитів та молодих людей, які можуть бути катехитами, на відповідні курси катехитичної комісії, щоб на кожній парафії Архієпархії провадилась катехизація», – закликав Митрополит Володимир.

Владика також пригадав про передплату часопису «Нова Зоря» та наголосив на важливості цього видання, яке потрібно спільно підтримувати. Окремо він наголосив на важливості вакцинації від коронавірусу, тому що це єдиний засіб зберегти своє здоров’я і життя.

Далі слово мав Генеральний вікарій Архієпархії митр. прот. Степан Балагура. Священнослужитель, серед іншого, розповів про відкриття та посвячення пам’ятника бл. Омеляну Ковчу біля Майданека в Любліні, відзначивши про прихильність духовенства та влади Польщі. Отець Степан разом з отцем-канцлером Віталієм Федуном представляли Івано-Франківську Архієпархію УГКЦ на цій події.

«Місце пам’ятника вибране дуже вдало, оскільки біля Майданека є цвинтар і на вході до цвинтаря створено цілий комплекс з пам’ятником блаженному. Загалом були добре організовані всі урочисті заходи», – розповів Генеральний вікарій.

Він також оголосив порядок зустрічей Митрополита і працівників курії з деканатами та наголосив, що після цих зустрічей буде проаналізовано працю кожного священника і в кінці року буде подано звіт Митрополитові.

Цікавим для всіх присутніх став виступ о. Ярослава Рохмана, під час якого священник презентував доповідь про гідність дитини (захист від сексуального насильства). Він також вручив презентаційні набори засобів індивідуального захисту від коронавірусу.

Фінансове питання під час зборів протопресвітерів представив о. Тарас Вілюра. Серед іншого, священник анонсував відкриття нової філії крамниці «Нова Зоря» в приміщенні Навчального корпусу.

В свою чергу, прот. Віталій Федун повідомив, що в м. Івано-Франківську 9 жовтня о 14.00 год. біля ратуші відбудеться Молебень з нагоди другої річниці створення міської територіальної громади, на який, відповідно до прохання мера та благословення Митрополита, запрошені всі священники, парафії яких входять в Івано-Франківське ОТГ. Він також пригадав, що 15 жовтня – День пам’яті дітей, які померли під час вагітності чи невдовзі після народження.

Наступні збори відбудуться 2 листопада 2021 року.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ