В Івано-Франківську вперше відбулася презентація книги-проповідей Владики Діонісія Ляховича

0
57

Сьогодні, 31 жовтня, з нагоди храмового свята та візиту Владики Діонісія Ляховича, Екзарха для українців у Італії, до Івано-Франківська, в храмі Царя Христа, монастиря оо. Василіян, що в Івано-Франківську, відбулася презентація його останньої книги «Слово тілом стало».

У презентації взяли участь автор книги, апостольський екзарх для українців-католиків візантійського обряду Владика Діонісій Ляхович, редактор видання та директор департаменту інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ о. Іван Стефурак та о. Артемій Новіцький, ЧСВВ, ігумена і пароха парафії Христа Царя.

З нагоди свого 75-ліття Владика Діонісій видав видання проповідей з розважаннями літургійного кола. Книга вийшла друком в Івано-Франківському видавництві «Нова Зоря». Дане видання – це збірка духовних роздумів владики Діонісія над недільними та празничними літургійними текстами, які проповідник виголошував з різних нагод впродовж усіх років свого єпископського служіння. Посилаючись на Євангелія від Івана: «І Слово стало тілом, і оселилося між нами..» (Ів. 1, 14), автор у вступному слові обґрунтовує вибір назви книги, підкреслюючи, що проголошене Слово Боже постійно воплочується у особистому та родинному, суспільному та церковному житті.

Оскільки презентація книги відбулася в день храмового празника, представлення супроводжувалося виконанням духовних пісень парафіяльними хорами та колективами храму Царя Христа.

Своїм словом розпочав презентацію отець-ігумен Артемій Новіцький, ЧСВВ.

«Слово – зброя яка стає ліком і життям. Владика завжди беріг Слово і завжди  його проповідував. Для владики слово – не тільки звук, але і зміст. В цьому світі є багато слів, але не всі несуть користь. Не всі будують. Правда – ціль його життя. Ця книга – плід життя владики. Парадигма його життя – це любов до правди і любов до людей», – поділився враженнями священник.

Головний редактор та керівник департаменту інформації о. Іван Стефурак розповів про роботу над текстами та розтлумачив значення роздумів Владики Діонісія.

«Ця книга насамперед є викладом сучасного богослів’я. В даній збірці проповідей можна черпати історію творення нашої церкви в Італії. Проте, є у книзі й багато сліз, які витирала нашим людям мати-церква та підтримувала їх за кордоном. Як ми знаємо, Христос приходить тоді, коли нам щось не вдається. Ця книга є прекрасним духовним розважанням на кожну неділю та усі свята – Господські чи Богородичні. Важливо наголосити, що читати книгу потрібно не як роман, а читати невеликими порціями, пильно роздумуючи над усім написаним», – розповів о. Іван.

Своєю чергою, Владика Діонісій щиро подякував усім за присутність та святковий концерт з нагоди представлення його книги.

«Хотів би наголосити на тому, що Літургія – це небо, що сходить на землю, а ми підносимось до неба. І під час богослужінь ми співаємо, оскільки музика необхідна в житті людини. Без музики людина не була б людиною. Тож, дякую за цю чудову музику сьогодні», – каже Єпископ.

Владика зазначив, що для того, щоби ділитися з іншими, він багато перебував на молитві та в роздумах.

«Я завжди хотів передавати не свої думки, а Божі під проводом Святого Духа. Слово Боже стає Тілом в мені, стає моїм життям. Я завжди прагнув цього, від самого початку, ще з часу мого свячення, де я нічого не просив для себе, але тільки для служіння. Слово Боже є відповіддю на наші проблеми і переживання. Нас вчить життя, недуги, всі незручності і жертви є найкращим навчанням і благодатями, коли ми в єдності з Христом», – поділився думками Владика Діонісій.

Завершилася презентація автограф-сесією, спілкуванням автора з вірянами та відповідями на запитання.

Детальну інформацію про видання та замовлення можна отримати за посиланням.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ