Папа до бідних: Ваше місце не біля церковний дверей, а в серці Церкви

0
14

Звертаючись до учасників молитовного онлайн-заходу з нагоди V Всесвітнього дня бідних, Папа Франциск наголосив, що бідні є скарбом Церкви і Божими улюбленцями. Він закликав їх дедалі більше любити Христа, залишаючи для Нього перше місце у своїх серцях.

«Як дуже радий бути з вами в цей день! Я відчуваю себе дуже близьким до вас. Хочу нагадати кожному, як сильно Бог любить нас і як сильно Він любить вас», – ці слова Папи Франциска прозвучали в його відеопосланні до учасників молитовного онлайн-заходу, організованого асоціацією «Fratello» у неділю, 14 листопада 2021 р., з нагоди V Всесвітнього дня бідних.

Ініціатива асоціації «Fratello»

Міжнародна асоціація «Fratello», що була створена 2016 року в Парижі, об’єднує мирян, які, у співпраці з різними місцевими Церквами, допомагають бідним і сприяють відзначенню Всесвітнього дня бідних у всьому світі. Півгодинний молитовний онлайн-захід, що об’єднав спільноти «Fratello» з 35 країн світу та під час якого транслювалося відеопослання Папи, став ключовим моментом дводенної програми, що включала також і молитовні зустрічі, спілкування та обіди для бідних.

Бідні – скарб Церкви

«Я знаю, що багато з вас переживає важкі, дуже важкі, болісні, а часом і нестерпні ситуації», – підкреслив Святіший Отець у своєму посланні. «Можливо, слово “бідний” когось шокуватиме, – вів далі Папа. – Але, дивлячись на вас, я хочу голосно звіщати всьому світові, що Церква має Добру Новину: Христос потребує вас, щоб врятувати світ, Він прийшов задля нас, бідних, малих, хворих, зранених життям, засмучених, щоб наповнити нас з Своєю любов’ю».

Процитувавши два вислови Христа з Євангелії – «Все, що ви зробили одному з моїх братів найменших – ви мені зробили (Мт 25, 40 ); та «Хто прийме одного з них в моє ім’я, – мене приймає»(пор. Мк 9, 37), – Єпископ Риму пояснив, що саме тому бідні є скарбом Церкви. Він додав, що Блаженства, проголошені Христом у Нагірній Проповіді, запрошують нас «стати вбогими в наших серцях», позбавляючись гріха, та дозволити Богові наповнити нас Своєю любов’ю.

«Прийди, Святий Духу! Ми знаємо, що те, що Бог приховав від мудрих і вчених, Він відкрив малим. Покажи нам свою солодку та радісну присутність», – промовив Папа у молитві.

Божі улюбленці

Папа Франциск попросив пробачення в бідних в ім’я всіх християн, які завдали їм болю, іґнорувавали та принизили їх. «Кожен чоловік, кожна жінка – це Божий храм, ви є Божим храмом, ви – скарб Церкви. Ваше місце не біля церковних дверей, а в серці Церкви. Знайте, що ви – Божі улюбленці. Серед вас приховані святі», – наголосив він, звертаючись до вбогих. На завершення Єпископ Риму заохотив їх дедалі більше любити Христа, Який вчиняє Себе вбогим у Євхаристії, поклонатися Йому та молитися до Нього, залишивши для Нього перше місце у своїх серцях.

«Дорогі брати і сестри, я щодня молюся за вас, і ви знаєте, що я розраховую на вашу молитву. Дуже вас люблю і благословляю вас», – додав він на завершення.

Джерело: Vatican News