В Архікатедральному соборі виставили до почитання копію чудотворної ікони Гваделупської Богородиці

0
88

Сьогодні, 12 грудня, в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового, що в Івано-Франківську, виставили до привселюдного почитання копію чудотворної ікони Гваделупської Богородиці. За сприяння чоловічої спільноти «Лицарі Колумба» цей нерукотворний образ зможуть побачити всі охочі та занести свої молитви до Пресвятої Богородиці.

За словами духівника спільноти прот. Віталія Федуна, ця ікона по-особливому близька для чоловічої спільноти «Лицарів Колумба», тому що є покровителькою Ордену.

«Ікона Гваделупської Богородиці є покровителькою «Лицарів Колумба» в усьому світі. Сьогодні, 12 грудня, є саме тим днем, в якому ми вшановуємо цю ікону, оскільки рівно 490 років тому Богородиця в період з 9 по 12 грудня чотири рази являлася селянинові-індіанцеві Хуану Дієґо Куаухтлатоатцину», – розповів священнослужитель.

Він також пояснив, що при всіх парафіях, де існують Ради спільноти «Лицарів Колумба», ця ікона виставляється до почитання.

«Саме тому сьогодні ми в нашому соборі також виставили її для привселюдного почитання і молитов. Основним наміром наших молитов є припинення пандемії коронавірусу», – наголосив о. Віталій.

Душпастир розповів, що є зафіксований випадок, коли на початку XVIII ст. була епідемія смертоносної недуги в Мексиці. Духовенство виставило цю ікону до почитання, вірні щиро молилися і ця недуга припинилася.

«Ми також хочемо сьогодні заносити свої молитви до стіп цього чудотворного нерукотворного образу, просячи в Діви Марії заступництва», – сказав духівник спільноти «Лицарі Колумба».

Священник також запросив усіх чоловіків, які бажають, приєднуватися до спільної молитви на вервиці зі спільнотою «Лицарі Колумба» в Архікатедральному соборі, а також активно практикувати діла милосердя.

Пригадуємо, що сьогодні, з нагоди 10-ліття створення Івано-Франківської Митрополії, в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового проведуть нічні чування. В програмі – Вечірня з Литією, духовні розважання Архієрея, вервиця, молебень до священномучеників Станиславівських, благословення мощами. Очолить моління Єпарх Чернівецький Владика Йосафат Мощич.

Початок о 18:00.

Довідково

Історія походження ікони

Згідно переказу, зранку 12 грудня 1531 року Пречиста Діва Марія з’явилася одному з перших християн Мексики Хуану Дієго. Цього дня на пагорбі Тепейяк біля руїн язичницького храму несподівано засяяло яскраве світло, і перед ним з’явилася прекрасна смуглява чорноволоса дівчина. Вона мала дивне, блискуче вбрання — рожеву туніку і блакитну накидку із золотими зірками, переперезаною чорною стрічкою (у ацтеків це була ознака вагітності). Молода жінка веліла Хуану передати християнському єпископові такі слова: «Я — Діва Марія, Мати Істинного Бога, що дає і зберігає життя. На цьому місці треба побудувати храм, де твій народ і всі люди, які щиро просять Мене про допомогу у своїх бідах і турботах, отримають її».

Прибувши вдруге на місце об’явлення Богородиці, Хуан Дієго побачив розкішний кущ троянд, що розцвів на безплідній скелі. «Візьми ці троянди, загорни в свій плащ і віднеси єпископові», — промовила Богородиця. На прийомі у єпископа селянин мовчки розгорнув плащ, і троянди посипалися на підлогу. Усі присутні впали на коліна, бо побачили на плащі дивовижне зображення Богородиці.

Ця чудовна подія дала початок мирні християнізації мексиканських індіанців. Тільки впродовж 1532–1538 років вісім мільйонів індіанців прийняли християнство. І це було одним із найбільшим чудес.

Нерукотворний образ Діви Марії Гваделупської вже п’яте століття зберігається у базиліці, яку збудували на місці обявлення, і є унікальною чудотворною іконою, відомою своїми багаточисельними зціленнями та чудами.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ