Коронавірус: вилікувати й забути!

0
86

Симптоми постковіду спостерігають у себе не лише літні люди та ті, хто мають хронічні захворювання (серцево-судинні, захворювання дихальної системи, цукровий діабет тощо), а дедалі частіше й молоді люди, навіть якщо вони хворіли безсимптомно або у легкій формі.

  Про наслідки після захворювання та лікування COVID-19 розмовляємо з лікаркою терапевтичного відділення №1 Центральної міської клінічної лікарні м. Івано-Франківська, гастроентерологом Лікувально-Діагностичного Центру св. Луки п. Уляною Павелик.

Пані Уляно! Отож, які наслідки можуть бути після лікування коронавірусу?

– Перехворіти на ковід – ще не означає розпрощатись із ним на час, доки у вас є антитіла чи вакцинація. Цей вірус унікальний тим, що складно передбачити, як конкретна людина перенесе хворобу та які побічні ефекти будуть після одужання. Більшість людей, які захворіли на COVID-19, повністю одужують протягом декількох тижнів. Але деякі пацієнти – навіть ті, у кого був легкий перебіг хвороби, – продовжують відчувати симптоми після початкового одужання. Наслідки перенесеної хвороби спеціалісти вже почали називати «тривалим ковідом» або «постковідним синдромом», хоча офіційного діагнозу з такими назвами у світі ще нема. Прийнято думати, що таким синдромом називають симптоми COVID-19, які зберігаються протягом чотирьох і більше тижнів після підтвердження діагнозу.

  Найбільш поширеними ознаками та симптомами, що залишаються навіть після одужання, є:

Задишка або кашель. Пневмонія, викликана COVID-19, може спричинити тривале пошкодження маленьких повітряних мішечків (альвеол) у легенях. Рубцева тканина, що утворюється у результаті цього, призводить до тривалих проблем із диханням.

Відчуття втоми. Часто пацієнти, які перехворіли COVID-19, страждають надзвичайною втомою, яка посилюється під час фізичної або розумової активності та не проходить навіть під час відпочинку.

Пітливість. Підвищене потовиділення може залишатися ще кілька тижнів, зокрема при фізичному навантаженні або вночі.

Біль у суглобах. Є одним із найбільш частих проявів постковідного синдрому.

Біль у животі. Є ряд досліджень захворюваності на SARS, які свідчать, що коронавірус має властивість вражати шлунково-кишковий тракт, а також має вплив на клітини печінки – гепатоцити.

Біль у м’язах та головний біль. Це один із найпоширеніших симптомів постковідного синдрому.

Пришвидшене серцебиття. Досить часте ускладнення, яке виникає на фоні пошкодження серцевого м’яза (навіть у пацієнтів з легким перебігом хвороби). Це може підвищити ризик виникнення серцевої недостатності або інших ускладнень серцево-судинної системи у майбутньому.

Втрата запаху та смаку. Є одним із перших та найбільш яскравих симптомів коронавірусної інфекції. Вірус SARS-CoV-2 потрапляє в організм шляхом приєднання до спеціальних рецепторів на поверхні клітин, що вистилають верхні дихальні шляхи (найбільше їх у носі). Потрапляючи всередину, вірус розмножується, викликаючи запальну реакцію імунної системи. Втрата нюху (аносмія) та втрата смаку (агевзія) спостерігалася у 80% пацієнтів SARS-CoV-2.

Проблеми зі сном, концентрацією уваги та пам’яттю. У багатьох пацієнтів розвивається виражений астенічний синдром, який значно погіршує їхню якість життя та істотно знижує працездатність. Часто спостерігаємо у пацієнтів депресію, тривожність та панічні атаки, які є наслідком того, що людина пережила сильний стрес внаслідок встановленого діагнозу, ізоляції та лікування.

Випадіння волосся. Часто у людей через кілька місяців після хвороби випадає волосся, повільніше росте. Такий стан може тривати до пів року.

– Як найкраще укріпити свій організм, якщо є такі симптоми?

– Реабілітація після перенесеної Covid-інфекції має бути поступовою. Потрібно дати організму час на відновлення. Незважаючи на те, що наслідки хвороби індивідуальні, але бажано користуватися загальними правилами для укріплення організму: дотримуватися режиму сну, збалансовано харчуватися, повільно повертатися до спорту, якщо до хвороби ви активно ним займалися, більше гуляти на свіжому повітрі.

Все ж таки при наявності вище перерахованих симптомів, які можуть тривалий час дошкуляти пацієнтам, варто не ігнорувати їх, а звертатись за порадою до сімейного лікаря, який зможе дати об’єктивну оцінку стану пацієнта, призначити необхідну терапію чи скерувати на певні обстеження. Також зараз в Україні є багато санаторіїв, які створюють реабілітаційні програми після COVID різного спрямування, адже, крім того, що в людей є проблеми з легенями, також спостерігаються ускладнення і з боку серцево-судинної системи, з боку нирок, які потребують кваліфікованої медичної допомоги.

  Чи потрібно молодим людям приймати препарати для розрідження крові після перенесеного Covid -19?

  – Одним із найбільш небезпечних побічних ефектів COVID-19 є утворення тромбів у кровоносних судинах. Тому багатьом госпіталізованим пацієнтам із коронавірусною інфекцією призначають препарати для розрідження крові. Але ці препарати суттєво збільшують ризик кровотеч, тому лікарі застерігають: в амбулаторних умовах у жодному разі не можна пити такі препарати самостійно, без призначення лікаря. Адже в деяких людей прийом препаратів може спричинити крововилив чи виразку шлунка. Препарати призначаються лікарем після оцінки стану пацієнта, супутніх захворювань, ризику ускладнень від прийому медикаментів, а також після здачі пацієнтом необхідних показників загального аналізу крові, коагулограми.

  Антитромботичні препарати, такі як аспірин, рекомендують призначати людям, в яких є до цього покази. Якщо до ковіду людина приймала аспірин, то потрібно продовжувати це робити. Якщо є ризики розвитку серцево-судинних ускладнень то, звісно, аспірин приймати варто. Але він не є препаратом, який призначають при коронавірусній хворобі всім підряд, особливо пацієнтам з легкою формою, без проведення аналізів.

  – Якщо «Омікрон» уже є в домі, де проживає багато осіб, як тоді вберегтися?

  – На сьогоднішній день епідеміологічна ситуація в Україні погіршується через чергову хвилю коронавірусної хвороби, збудником якої є штам «Омікрон». На відміну від попереднього штаму «Дельта», при зараженні «Омікроном» у багатьох випадках у людей спостерігаються симптоми захворювання, як при звичайній застуді. Тому людина продовжує активне життя, не підозрюючи, що переносить вірус. Новим штамом «Омікрон» хворіють усі вікові категорії, передусім працездатне, активне населення. Основні симптоми «Омікрону»: головний біль, втома, чхання, біль у горлі, кашель, втрата апетиту, хриплий голос, озноб чи тремтіння, лихоманка, втрата та спотворення нюху та/або смаку, ломота у тілі та біль у м’язах, біль у вухах.

З появою будь-яких симптомів ГРВІ насамперед варто звернутися до свого сімейного лікаря. Лікар надасть можливість тестування на COVID-19. До результатів тестування та під час видимих симптомів не варто відвідувати місця загального скупчення людей та дотримуватися режиму самоізоляції. Інфекція може передаватися іншим людям, навіть якщо у вас легкі симптоми або їх немає. Тому краще, якщо це можливо, залишатися вдома, поки не отримаєте негативний результат тесту на коронавірус. Ті, у кого виявили COVID-19, можуть заразити інших приблизно за два дні до появи симптомів і ще протягом 10 днів після цього.

Якщо все ж ви або хтось з родичів захворів, потрібно потурбуватись про те, щоб зменшити ризик зараження інших членів сім’ї. В першу чергу необхідно ізолювати хворого в окрему кімнату. Організувати прийом їжі інфікованому в його кімнаті. Уникати обміну особистими речами. Не діліться посудом, рушниками, постільною білизною, ґаджетами чи будь-якими іншими речами.

  Допоможіть інфікованому дотримуватися вказівок сімейного лікаря щодо прийому ліків; переконайтесь, чи вживає хворий достатньо рідини та відпочиває. Намагайтеся триматись від хворого на відстані як мінімум двох метрів. У приміщеннях спільного користування (ванна, туалет) носіть маску, яка прикриває ніс і рот. Регулярно провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні; слід мити руки з милом протягом не менше 20 секунд; не торкайтеся брудними руками очей, носа та рота. Потрібно пам’ятати, що попри те, що симптоми «Омікрону» здаються схожими на застуду, новий штам також може спричинити тривалі негативні наслідки для здоров’я, госпіталізацію та навіть летальні випадки! Тому будьте уважні до свого здоров’я, не ігноруйте симптоми хвороби! Бережіть себе та будьте здорові!

Спілкувалась Юлія БОЄЧКО.