Кардинал Антоніо Марто у Фатімі закликав молитися за мир в Україні

0
89

Заклик пролунав на увесь католицький світ, оскільки він тісно переплетений з тематикою об’явлень Пресвятої Богородиці у Фатімі. Саме у цьому маленькому португальському містечку в 1915–1917 роках відбулася серія об’явлень.

Цієї неділі у Фатімі відбулися святкування з нагоди літургійних урочистостей святих Франциско і Хасінти Марто, візіонерів з Фатіми. В часі спільної молитви єпископ Лейрії-Фатіми, кардинал Антоніо Аугусто душ Сантуш Марто, закликав молитися за мир в Україні, наголосивши, що перед загрозою війни «необхідно пробудитися від байдужості».

За його словами, святі Франциско і Хасінта «є найкращим живим коментарем до проголошеної євангелії». Під час останньої меси, яку, як апостольський адміністратор єпархії Лейрія-Фатима, він очолював у святилищі Фатіми, кардинал Антоніо Марто наголосив на сучасному контексті об’явлень Діви Марії. Він наголосив, що сьогодні необхідно прокинутися від байдужості, апатії, душевної втоми, знеохочення, що може привести до фаталізму.

«Іноді нас приводять до думки, що лише могутні сили – економічні, фінансові та політичні – можуть змінити світ. Але Бог розраховує на малих і смиренних, на силу віри в Його милосердя, на свідчення навернення та співчуття, з силою молитви для оновлення світу. Ми покликані дивитися в майбутнє з упевненістю, відновлюючи стосунки між людьми та народами, як добрі самаряни, які піклуються про поранених і допомагають залікувати рани нашого часу», — додав кардинал у своїй проповіді.

«З цього святилища миру я звертаюся до вас, присутніх тут, та до всіх католиків країни, щоб цього тижня розпочати ланцюг молитов на Вервиці окремо, або як сім’я чи спільнота, за мир в Україні», – закликав єпископ.

Вочевидь цей заклик кардинала Марто звучить якось по-особливому, зважаючи на те, що він тісно переплетений з тематикою об’явлень Пресвятої Богородиці у Фатімі. З 13 травня по 13 жовтня вона шість разів з’являлась трьом пастушкам: Лусії душ Сантуш, Жасінті Марту та Франциску Марту. Серед головних Таємниць, які Діва Марія відкрила візіонерам, в Другій частині вона просить про навернення Росії.

«Ви бачили пекло, куди йдуть душі бідних грішників. Щоб їх спасти, Бог хоче встановити у світі побожність до Мого Непорочного Серця. Якщо зроблять те, що Я вам скажу, спасеться багато душ і настане мир. Війна скоро закінчиться, але, якщо не перестануть ображати Бога, в царюванні Пія XI почнеться друга війна, набагато гірша. Коли побачите ніч, освітлену невідомим сяйвом, то знайте, що це великий знак, даний Богом, який буде карати світ за його злочини, війною, голодом і переслідуванням Церкви й Святого Отця.

Щоб запобігти цьому, Я прийду просити про присвячення Росії Моєму Непорочному Серцю й про відновлення Святого Причастя у перші суботи. Якщо послухають моїх прохань, Росія навернеться й настане мир; якщо ні, поширюватиме свої блуди по світі, спричиняючи війни та переслідування Церкви; праведні стануть мучениками, Святійший Отець багато страждатиме, багато націй буде знищено; наприкінці Моє Непорочне Серце восторжествує. Святійший Отець посвятить Мені Росію, що навернеться, і на деякий час світові буде подарований мир».

За матеріалами rr.sapo.pt