Поради біженцям: Ласкаво просимо в Литву

0
239

У час великих випробувань, коли жителі України потерпають від шаленої російської військової агресії, нам допомагає дуже багато країн світу. Однією з дружніх до вимушених переселенців країною є Литва. Як дістатися в цю країну, на що можуть розраховувати там вимушені переселенці, які повинні бути їхні дії та перші кроки в країні?

За даними сайту Visit Ukraine today, громадянам України для в’їзду до Литви віза не потрібна і підійде будь-який документ, що засвідчує особу. За необхідності, нові документи (тимчасовий паспорт іноземця) можуть бути видані у Литві департаментом міграції. Доїхати до Литви українці можуть через Польщу. І якщо ви вже в Польщі та хочете проживати у Литві, то варто зателефонувати литовським волонтерам +370 677 22222, які можуть організувати доправлення з-під польського кордону.

Також питання щодо проживання та проїзду можна вирішити за допомогою телефону довіри «Сильні разом» („Stiprūs kartu“), +370 677 22222, (щодня цілодобово). Загальну інформацію про життя в Литві можна отримати в міграційному інформаційному центрі «Я обираю Литву», +370 525 14352, в будні з 09:00 до 17:00. Окрім цього, консультації та послуги щодо переїзду до Литви та проживання у Вільнюсі можна отримати в «International House Vilnius», +370 526 40 200, робочі дні з 08:00 до 17:00.

«Після приїзду в Литву українці можуть перебувати там 90 днів, зараз цей термін продовжили до 180 днів, — додає отець Миколай Микосовський, вікарій церкви Пресвятої Тройці, єдиної на всю Литву греко-католицької церкви при монастирі святого Йосафата ЧСВВ. — Надалі, а найкраще ще до закінчення цього терміну, треба звернутися до міграційної служби, щоб отримати національну візу або дозвіл на проживання і роботу в Литві. До речі, останній передбачений Директивою ЄС про тимчасовий захист для переселенців України. Цей документ дозволяє українцям легально перебувати на території країн-членів ЄС до закінчення війни». Важливо, якщо громадяни України хочуть залишитися в Литві надовше, то треба обов’язково зробити дозвіл».

Щодо отримання посвідки на проживання, то слід звернутися в посольство або до одного з реєстраційних центрів, де українським переселенцям та їх сім’ям, у яких нема закордонного паспорта, видадуть посвідчення іноземної реєстрації до вирішення їх правової ситуації. Адреса Посольства України в Литві: Teatro g. 4, Vilnius 03107. Адреси реєстраційних центрів: у Вільнюсі, вул. Minties 3 (гімназія Joachim Lelevel); місто Алітус, вул. Pramones 1B; місто Маріямполє, вул. Parko 9; місто Клайпеда вул. Paryziaus Kominos 16A; місто Шауляй, вул. Jablonskio 16. Після відвідин того чи іншого реєстраційного центру людям на три дні надають тимчасове житло, їжу та первинну медичну допомогу.

Де шукати житло?

Надалі для пошуку житла можна скористатися цими ресурсами: https://m.ru.aruodas.lt/; https://domoplius.lt/; https://www.rebaltic.lt/; https://prykhystok.gov.ua/ Допомогу з тимчасовим безкоштовним житлом можна знайти https://stipruskartu.lt/form-en-help/. Є і гаряча лінія з питань проживання +370 677 22222 (цілодобово).

Де шукати місце роботи?

Коли люди вирішили, що хочуть залишитися в Литві та ще й працювати тут,то варто скористатися інформацією із цих сайтів: Scobo, cv.lt (для вакансій, які не вимагають литовської/англійської мови). Go Vilniushttps://investlithuania.com/guide-for-ukrainians-ru/; http://balticassist.com/career. Можна також реєструватися у Службі зайнятості: +370 658 26 755 у Вільнюсі; +370 374 09 882 у Каунасі; +370 672 28 204 у Йонаві; +370 672 98 949 у Алітусі; +370 658 24 346 у Клайпеді; +370 610 38 727 у Паневежисі; +370 616 46 608 у Шауляї; +370 607 54955 у Маріямполі

Медицина і транспорт

Щодо медичного обслуговування, то люди з України, які отримали тимчасову посвідку на проживання, вже застраховані державною медичною страховкою. Ті, хто згодом працюватимуть у Литві, також будуть автоматично застраховані. Проте, якщо хтось не встиг оформити посвідку на проживання та ще не працює, але захворів і потрапив до швидкої медичної допомоги, то полікують безкоштовно.

У Литві вимушені переселенці безкоштовно можуть користуватись залізничним і громадським транспортом, отримавши квиток у касах вокзалів або показавши документ у міському транспорті. Люди з України можуть безоплатно відвідувати музеї, екскурсії, бібліотеки, показавши національний паспорт.

Освіта та дозвілля

Дошкільна та шкільна освіта для українців у дружній державі для вимушених переселенців також є безкоштовною. Для того, аби влаштувати дитину в навчальний заклад, треба сказати про це в реєстраційному центрі або звернутися до приймального відділу муніципалітету того міста, в якому проживаєте. За інформацією від отця Миколая, уже створюється чимало українських груп у дитсадках та класів у школах. Навчання для українських дітей 1-4 класів. Мова навчання – українська. Žygio g. 97A, Vilnius, Lithuania тел. 85 2737261 фейсбук-сторінка: https://www.facebook.com/mokyklaziniukas. Навчальним процесом дітей з України займається самоуправління, «Вільнюський литовський дім», підпорядкований Міністерству освіти, науки і спорту Литовської Республіки, що керує навчанням дітей-іноземців у Литві.

Також для українських учнів є об’єднання всіх пропозицій литовських гуртків, студій, шкіл. Спеціально для українських родин створено сайт, де охочі можуть знайти заняття до душі. По суботах є одноденні табори.

Для дорослих є безкоштовні курси литовської мови. Це очне навчання розраховане на 25 занять, що триватиме 3 місяці. Учасників курсів забезпечать підручниками. Аби зареєструватися на курси, варто перейти за посиланням: https://docs.google.com/forms

Як отримати їжу?

Благодійна організація “Maisto bankas” (“Продовольчий банк”) надасть біженцям з України, яким не вистачає їжі, картки “Maisto bankas” вартістю 115 євро. З їх допомогою можна придбати харчові продукти в одній із торгових мереж Литви. Картки будуть видаватися особам, які приїхали до Литви та зареєструвалися не раніше 24 лютого 2022 року. Якщо не вистачає їжі та потрібна картка “Maisto bankas”, треба заповнити форму: www.maistobankas.lt/ukraina/

Допомагає переселенцям і УГКЦ. За словами отця Миколая, у храмі, що знаходиться у Вільнюсі за адресою Aušros Vartų g. 7b, роздають сухпайки, медикаменти, одяг. Також збирають допомогу, яку передають в Україну. Є біля церкви Пресвятої Трійці і готель, який зараз переданий братам римо-католикам. У цьому готелі також приймають людей з України.

Підготувала Сабіна РУЖИЦЬКА.