У стіп Богородиці: «Джерело милосердя» для усіх прохаючих

0
234

До багатства нашого народу належить тисячолітня історія християнства. В цей трагічний, воєнний час люди горнуться до відпустових місць, щоб разом випрошувати в Бога ласк не стільки для себе, скільки для перемоги і миру для України та особливо захисту для воїнів, волонтерів, усіх, хто захищає і наближує нашу перемогу над окупантами.

У народі розповсюджені кілька відпустових місць, проте наша земля від княжих часів всіяна іконами, через котрі Господь являв і надалі являє свою милість та присутність. Найчисельніше в Україні присутні чудотворні ікони Богородиці. Різні автори подають різну їх кількість. Професор Іван Горошок писав: «Історія нашої Церкви зафіксувала на українських землях 240 чудотворних ікон Божої Матері, при яких відбувалися очевидні чуда, підтверджені свідками й особливими комісіями».

У роки незалежності по різних єпархіях відновили почитання та набожність до чудотворних ікон, що культивується у прощах. Божа благодать і сьогодні засвідчує силу молитви й Божого діяння. Ми не раз чуємо, як у різних місцях України відбуваються чудеса біля ікон.

Про одну з таких ікон хочу поділитися з Вами, дорогі читачі. Йтиметься про ікону «Джерело милосердя», котра знаходиться у Місійному Згромадженні св. Ап. Андрія м. Івано-Франківська (вул. Селянська 6).

Ікону віднайшов о. Григорій Джала, МЗСАА, у 2014 році, коли провадив реколекції. Побачивши ікону, знищену часом, монах спочатку і не зрозумів, що це була ікона. Але коли наблизився до неї, зняв павутиння і, здмухнувши пилюку, побачив погляд Матері Божої, від котрого стало спокійно і лагідно. Коли ікону привезли до монастиря, потрібно було її негайно реставрувати, оскільки вона була у знищеному стані й чимало шматків левкасу та фарби ледь трималися.

Оглянути ікону приїхав реставратор Івано-Франківського краєзнавчого музею п. Валерій Твердохліб. Розглядаючи ікону, він сказав, що відчуває, як від ікони виходить енергія. Озвучена сума на відновлення ікони змусила монаха звернутися до Богородиці по допомогу. Монах промовив: «Якщо ти, Богородице, хотіла потрапити до мене, то я радий, але в мене нема коштів на реставрацію ікони. Тому прошу: допоможи знайти гроші для реставрації». За короткий період часу вдалось зібрати потрібну суму.

Вже у реставраційному центрі почали діятись небувалі речі. Пані Наталія Палій, очищуючи ікону від забруднень, відчула, як кімната наповнюється запахом квітів і ладану. Перевіривши усе навколо, вона зрозуміла, що запах виходить саме від ікони. Закликавши співпрацівників, як свідчила п. Наталія: «Всі реставратори почули неймовірний запах ладану та квітів, що наповнив увесь кабінет. Після зняття забруднень та записів, коли відкрилася частина лику, образ Богородиці незвично засяяв» («Нова Зоря», 28 травня 2020, ч.20 (1314). Свідком цього чуда був також п. Валерій Твердохліб, котрий засвідчив: «За двадцятилітню історію реставраційної практики в нас це було вперше» («Нова Зоря», 28 вересня 2017, ч.36 (1182).

В часі реставрації виявилося, що ікона перемальована, і її очистили до оригіналу. Сама ікона походить з кінця XVIII століття.

Після відновлення ікону освятили і надали ім’я «Джерело милосердя». Назву ікона «обрала» немов сама собі. В інтерв’ю ієромонах казав: «Коли люди запитували як називається ікона, я не знав що відповісти, і попросив, щоб Богородиця підказала якусь назву. Молячись перед іконою на завершення, я спонтанно завжди промовляв молитву «Будучи джерелом милосердя…». В якийсь момент я спіймав себе на думці, що, можливо, саме таку назву й дати іконі. Дещо роздумавши, я запропонував отцям декілька назв, серед яких вибрали «Джерело милосердя».

У молитві перед зображенням Богородиці люди зауважують, що обличчя Матері Божої немов змінюється. Вигляд Богородиці інколи посміхається, а буває, що лице Матері Божої на іконі «Джерело милосердя» немов сумне, у призадумі.

Люди також свідчать про отримані ласки і вислухані молитви біля ікони. Парафіянка Дарія Ставнича засвідчила про вислухані молитви дару материнства для своєї доньки. У своєму свідченні п. Дарія писала: «Я просила Пречисту Діву Марію: «Ти тримаєш своє дитя – Господа нашого Ісуса Христа, на своїх руках. Дозволь, щоб і моя дочка пригортала своє дитя до грудей». Під час розмови з Богородицею я побачила лагідну усмішку на її устах… Ця загадкова, сповнена милосердя посмішка, ніби говорила: «Лише не розчаровуйся, а вір і молись, все буде добре». Нарешті сталось Господнє чудо: моя дочка завагітніла і народила донечку» («Нова Зоря», 3 вересня 2020, ч.34 (1328).

Дружина священника свідчила про отримані ласки за посередництвом ікони («Нова Зоря» 13 січня 2022, ч. 3 (1397). У газеті «Добрий лікар» (грудень 2021) записане свідчення чоловіка, котрому дали образок ікони «Джерело милосердя» і після ревної молитви чоловік знайшов працю.

Люди також залишають біля ікони золоті прикраси в подяку за отримані ласки. Одного разу біля ікони лежав маленький згорнутий папір. Коли його розгорнули, то побачили обручку і напис: жертва іконі «Джерело милосердя» за отримані ласки.

6 грудня 2021 р. у біля першої копії ікони молився Папа Франциск. Після завершення Меси, Папа в призадумі звернув свій погляд до ікони і доторкнувся до неї. Про написання цієї копії і перевезення можна сказати, що в певній мірі це теж було свого роду чудо. Про це можна почитати в інтернеті («Вселенський Архиєрей торкнувся своєю рукою до нашої ікони, і цей дотик зігрів і зігріватиме наші серця!» — о. Ігор Посоленик»).

Друга копія ікони «Джерело милосердя» знаходиться у м. Чорноморськ. Настоятель парафії поручив опіці Матері Божої в цій іконі воїна, котрий зголосився добровільно захищати Україну. У часі наступу наше військо потрапило під обстріли, живими залишився парафіянин воїн Олександр та кілька побратимів. Усі інші, на жаль, загинули.

У ці дні війни, сповнені болю й численних втрат, у монастирі перед іконою монахи з вірними щоденно моляться за перемогу нашої держави над ворогами, захист від ворожих куль та інших небезпек для воїнів, волонтерів і медиків, та поіменно віддають захисту Матері Божій воїнів, за котрих просили молитися.

Запрошуємо і Вас, дорогі читачі, завітати до монастирської каплиці в Івано-Франківську, щоб перед іконою «Джерело милосердя» щиро помолитися та попросити у Матері Божої й Дитятка Ісуса необхідних ласк.

о. Григорій Джала, МЗСАА