#ХрамиТвогоМіста: Монастир Місійного Згромадження Святого Апостола Андрія

0
160

Невелика каплиця монастиря зустрічає затишком та поглядом Богородиці з ікони «Джерела Милосердя». Монастир Місійного Згромадження св. Апостола Андрія відкритий не лише для духовенства, але й для усіх охочих молитись та пізнавати Бога. Про історію створення монашої спільноти та про особливості їх служіння вірянам розповідає о. Григорій Джала, МЗСАА, який сьогодні здійснює служіння у Чорноморській парафії УГКЦ.

Історія заснування монастиря

Товариство святого Апостола Андрія заснували у 1997 році за ініціативи о. Маріуша Міхаліка та єпископа Івано-Франківського Софрона Дмитерка. Від листопада 1997 року до квітня 1998 року спільнота була документально затверджена, але ще не мала власного будинку. Згодом придбали невеликий будинок, в якому оселились 4 брати, а о. Міхалік прийняв монаший постриг (вічні обіти) з ім’ям Іриней.

Спершу монахи молились в одній з кімнат, але з часом розпочали будівництво молитовної каплиці. І туди почали приходити віряни та спільно молитись. Новостворену парафію отець пам’ятає як дуже динамічну – ще в 90-их роках вони організовували різні виїзди для молоді за кордон, щоб пізнавати також християнську духовність інших країн.

На сьогодні Товариство має два монаші доми та реколекційний будинок у Заріччі Надвірнянського району. Головними завданнями Місійного товариства святого Апостола Андрія є проведення місій та реколекцій для мирян і духовенства.

Служіння в Згромадженні

Отець Григорій пригадує, як кожен з настоятелів причинився до розвитку спільноти. Каплиця, котра мала бути лише для місіонерів, відчинила свої двері для вірних за часів першого настоятеля о. Іринея. Наступний настоятель Йосафат Мощич (сьогодні – Владика Чернівецький) довершив іконостас та розвинув проповідницьку діяльність Згромадження.

Найважливішим для братів сьогодні залишається духовний супровід вірян.

Монахи сформували парафію навколо праці з усіма верствами населення, проведення катехизацій, біблійних гуртків, спільних прощ та реколекцій. Монахи мають на меті зробити усе можливе, щоб люди глибше та більше дізнались про суть Літургії, а не тільки молились та брали участь в обрядовості. Отці розповідають своїм мирянам про суть віри і богослужінь, чому вони побудовані так, а не інакше, та про весь їх символізм. Подібна катехизація дає парафіянам духовний вишкіл, який згодом дозволяє поглибити і обґрунтувати свою віру.

Варто пригадати також і про соціальне служіння для самотніх та незахищених верств населення. До прикладу, молодь активно відгукувалась на заклики про допомогу старшим чи самотнім людям підготувати дрова на зиму, чи прибирати, або ж просто побути поруч. Також отці спільно їздили до сиротинців із допомогою та відвідували геріатричний пансіонат. А відпочинковий дім у Заріччі щорічно приймає дітей для проведення таборів та катехизації, але в сьогоднішніх обставинах війни там знайшли прихисток вимушено переселені особи.

Двері монастиря завжди відкриті для голодних. Отці робили це з 1998 року та продовжують і сьогодні. Окрім того, монахи опікуються декількома сім’ями, які потребують фінансової допомоги.

На парафії ви зустрінете душпастирів, які завжди готові допомогти та послужити.

Особливий атрибут монастиря

У 2014 році в богослужбовій каплиці відбулась важлива подія – отець Григорій Джала віднайшов ікону Матері Божої, яку назвали «Джерелом Милосердя».

У жовтні 2015 року ікона вже у відреставрованому вигляді повернулась до монастиря МЗСАА. І від моменту її виставлення до молитовного почитання люди свідчать, що в молитві при іконі відчувають мир та спокій, а також прибігають до Богородиці зі своїми проханнями та вимолюють сьогодні ласку миру для нашої України.

Розпорядок Богослужінь:

Будні дні:

6:45 – утреня

7:30 – Божественна Літургія

17:45 – вечірня

18:30 – Божественна Літургія

Субота:

6:45 – Утреня

7:30 – Божественна Літургія, Парастас

17.00 – науки для вівтарної дружини

17.00 – приготування до урочистого першого Причастя

18.00 – катехитична школа для дітей

17:30 – вечірня

18:30 – Божественна Літургія, Панахида

Неділі та свята:

8:00 – Утреня

9:00 – Божественна Літургія

12:00 – Божественна Літургія (у неділю), Благословення дітей

18:00 – Акафіст / молебень

18:30 – Божественна Літургія

Вікторія ГАВАЛЕШКО.