З молитвами, гумором і вірою в перемогу

0
115

Днями при парафії храму святого Миколая, що у калуському мікрорайоні Хотінь, відбулося велике християнське святкування: відзначення третьої річниці від дня заснування біблійної спільноти «Ковчег» та 10-ої річниці Молодіжної спільноти «Дар».

«Коли я навчався у семінарії, то очолював товариство студентів-католиків «Обнова», — розповідає отець Андрій Ляхович, керівник та духівник обох спільнот. — У 2012-ому році я прийшов служити на цю парафію спочатку як дяк. Тодішній парох цього храму, нині, на жаль, уже покійний, отець Дмитро Кишенюк порадився зі мною та сказав, що треба започаткувати працю з молоддю, аби більше привернути дівчат та хлопців до храму». 

До нової спільноти зголосилося близько 60 осіб віком від 13 до 25 років. Спільноту назвали «Дар». 

Таке найменування, за словами отця Андрія, виникло тому, що покровителем парафії є святий Миколай, який, як відомо, приносить дарунки. І ця спільнота стала ще однією Божою ласкою для парафії та «даром» від покровителя на прославу Божу. Спільнота одразу стала діяльною, започаткувавши театралізовані постановки Хресної дороги. Юні та молоді християни з Калуша об’їздили з постановкою десятки сіл, селищ та міст Західної України. Усього, за словами отця Андрія, було проведено понад 80 вистав. Зараз учасники спільноти ще й діють як аніматори в християнських літніх таборах. 

У 2019-ому році отець Андрій розпочав гуртувати людей середнього і старшого віку, вивчаючи з ними Святе Письмо. Спочатку прийшли понад 40 осіб. Так утворилася біблійна спільнота. Її назвали «Ковчег», адже всі її учасники збираються в храмі, освячені Божою ласкою, наче родина праведного Ноя серед розбурханого, враженого злом, світу. Окрім глибшого пізнання Біблії, учасники «Ковчегу» здійснюють соціальне служіння, допомагаючи бідним, дітям-сиротам, старшим, самотнім людям, а тепер ще й воякам та внутрішньо переміщеним особам. Отець Андрій радіє, що учасники «Ковчегу» нещодавно організували невеличкий ярмарок-гостину, на якій вдалося зібрати понад 30 тисяч гривень та купити тепловізор для місцевого юнака, який захищає Україну.

До речі, у «Ковчег» залюбки приходять і молоді люди з парафії. 

«Я 6 років є учасницею молодіжної спільноти, згодом почала приходити і в «Ковчег», — каже Богдана Піскун, 19-річна студентка факультету архітектури та містобудування Івано-Франківського університету імені Короля Данила.Брала участь у різних заходах, згодом почала фотографувати діяльність спільноти. І тепер я фотолітописець «Дару» та загалом парафії. Я дякую Богові, що є тут, що маю друзів, ходжу до храму. Бути в спільноті — це щодня ставати кращою, це можливість ділитися вірою, знаннями, душевним теплом. Це щодень бути в Божій ласці». 

Наразі у спільноті «Дар» є 35, а в «Ковчезі» — 33 учасники. Двоє учасників молодіжного об’єднання захищають Україну на фронті. 

Відзначення річниць від дня створення спільнот відбувалося цікаво і творчо. Християни парафії святого Миколая організували для рідних, знайомих і гостей… гумористичне шоу «Хештег». 

«Ця назва дійства також символічна, бо знак хаштегу мені нагадує подвійний хрест, символ наших спільнот,— продовжує отець Ляхович. — А ще це своєрідна абревіатура: «Хотінське Ексцентричне Шоу Традиційного Естетичного Гумору». І ми провели для людей певний сеанс сміхотерапії, адже в наш непростий час так важливо зоставитися бадьорим, не втрачати сили духу і змінювати віру. Треба вміти і могти все спокійно сприймати, часом навіть з гумором. Хоча ми проводили такі виступи і до війни». 

Під час свята зі сцени звучали пісні та гумористичні діалоги. І такі виступи, стверджує священник, приваблюють до спільноти тих дітей і молодь, які наразі ще далекі від віри та церкви. Адже вони бачать, як їхні ровесники, популярні та успішні, виступають на сцені, та приходять туди, де можна «стати популярними», і поступово самі стають практикуючими християнами, учасниками спільноти. Та ще й родичів своїх часто до храму приводять.

«Працювати з сучасними юнаками і юнками дуже цікаво й водночас непросто, — додає Оксана Ляхович, дружина отця Андрія, учасниця двох спільнот і помічниця в роботі з молоддю. — Вони дуже активні, спраглі знань та соціалізації, адже пандемія та війна «загнали» їх в обмежений простір дому та ґаджетів, отож кожна зустріч з ровесниками, зі священником — це крок до відкритості, до живого спілкування. Наша молодь — прекрасна, і ми з Божою допомогою будемо робити все можливе, аби дівчата й хлопці почувалися добре, в безпеці та у Божій присутності».

Окрім цих спільнот, при парафії храму святого Миколая діє катехитична школа, молитовні групи жінок старшого віку. На парафії служать два священники: парох – отець Євген Ткач та помічник (сотрудник) – отець Андрій Ляхович. Сам храм — старовинний, споруджений 1888-ого року. Це одна з найстарших церков Калуського протопресвітеріату. У радянські атеїстичні часи церкву від руйнування врятувало те, що тут був музей атеїзму. Зараз святиня гарно відреставрована ззовні, і незабаром планується внутрішнє відновлення. Також на парафії планують спорудити біля церкви велику Хресну дорогу та відкрити центр духовно-психологічної реабілітації для вояків.

Сабіна Ружицька