СОВА: духовність, добрі справи, волонтерство

0
246

Днями у Гошівському монастирі отців Василіян відбулося перше заняття Соціально-освітньої волонтерської Академії парафіяльних волонтерів Коломийської єпархії. 

50 волонтерів з різних парафій єпархії упродовж наступних дев’яти місяців будуть навчатися як ще краще, більше, активніше та ефективніше служити ближнім.

Ця академія розпочала свою діяльність у «Карітас Київ» в листопаді 2019 року і вже наприкінці 2020-ого вона увійшла у «ТОП-100» кращих громадських ініціатив столиці. Надалі СОВА відкрилася у багатьох «Карітасах» УГКЦ.

«Перше заняття нашої СОВи відбулося у знаковому та святому місці,— розповідає Христина Яковин, комунікаційниця та піар-менеджерка «Карітас Коломия». — Воно було присвячене духовним богословським аспектам волонтерства, адже ми — християни і служимо ближнім з християнським відкритим, щирим серцем, вірою та любов’ю. А духовність, особлива Божа присутність, опіка Пречистої Діви, Яка неодноразово творила на Ясній горі дива, — це щось неймовірне!». 

До Гошева приїхали люди віком від 15 до 50 років, які вже давно, а хтось і нещодавно безкорисливо роблять добрі справи у різних парафіях Коломийської єпархії. За словами пані Христини, такий великий віковий спектр — дуже добре для волонтерів. Бо молодші, зазвичай, допомагають старшим з новітніми технологіями, ґаджетами, які потрібні для волонтерської роботи, а старші допомагають колегам своїм досвідом та вміннями, які вони отримали чи досягли з віком.

На занятті о. Василь Латчук, заступник директора «Карітас Коломия», розповів, яким повинен бути християнин-волонтер, які навички та якості повинен мати. Говорили і про знаних волонтерів минулого та сьогодення, про їхнє життя та особливості, зокрема, чому і як вони розпочали служити ближнім, хто чи що їх спонукало до цього. Згодом присутні обговорили з координаторкою Соціально-освітньої волонтерської Академії в Коломиї Іванною Федорак плани подальшого навчання, користь від здобутих знань та можливості розвитку після неї. 

«У нашій єпархії маємо дуже багато різноманітних волонтерських ініціатив, — додає Христина Яковин. — Зокрема хочу виділити цікавий досвід парафії святого Миколая с. Лісна Слобідка, що на Коломийщині, де діяльні та активні християнські волонтери допомагають старшим самотнім односельцям обробляти городи. Адже для багатьох людей поважного віку город — це частина ще активного життя. Але чимало таких людей, на жаль, не мають здоров’я, аби належно обробити наділ і зібрати урожай». До речі, частину від зібраного урожаю старші люди охоче віддають для благодійної їдальні.

Аби різноманітних ініціатив ставало щоразу більше і вони мали добре християнське підґрунтя, активно й результативно втілювалися в життя, волонтерам з Коломийської єпархії допоможе навчання у СОВі. У наступних модулях розглядатимуть командну роботу, аспекти праці з вразливими категоріями населення, комунікації, фандрейзинг (процес залучення фінансів, людських, матеріальних, інформаційних ресурсів і т. ін.). Ті волонтери, які братимуть участь у хоча б шести модулях, отримають сертифікат про закінчення Соціально-освітньої волонтерської Академії.

Сабіна РУЖИЦЬКА