Бо я був у в’язниці, і ви навідались до мене

0
27

Саме ці слова нашого Господа (Мт. 25:35-36) протягом останніх 17-и років надихають братів і сестер мирянського Чину Святого Василія Великого, що діє при монастирі отців-василіян у м. Івано-Франківську, служити людям, які позбавлені волі.

Усі ці роки миряни, пройняті бажанням послужити тим, від кого часто відвертається суспільство, навідуються до установи виконання покарань №12, що в Івано-Франківську по вул. Євгена Коновальця. Це служіння є регулярним, багатогранним та реалізується в різний спосіб.

Насамперед це служіння полягає у відвідуванні ув’язнених та проповідуванні їм Доброї новини. Починаючи з 2007 р. в СІЗО проводиться катехизація для неповнолітніх ув’язнених та жінок. Їх проводять сестри МЧСВВ, які мають вищу духовну освіту та благословення Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина.

Щороку, на свято Миколая, сестри МЧСВВ відвідують ув’язнених. Уявімо собі, як це: прийти в подібну установу, подивитися в очі людині, яка скоїла злочин, торкнутися його/її та вручити дарунок.

Значну фінансову допомогу для реалізації цього проєкту надають сестри з м. Бурштин, а також отці-василіяни та вірні парафії Зіслання Святого Духа м. Івано-Франківська. Саме з цієї парафії двоє священників – о. Арсен Панчак та о. Василь Сливоцький – здійснюють в ізоляторі капеланське служіння для ув’язнених. Таким чином в’язні мають нагоду перепросити Господа у Святому Таїнстві Покаяння.

Цьогоріч, 9 січня, сестри МЧСВВ, разом з настоятелькою Магдалиною (Ліліаною) Лавренюк, співали Божественну Літургію, яку очолив в’язничний капелан о. Арсен Панчак. Опісля у в’язничній каплиці разом з присутніми в’язнями прославляли Новонародженого Спасителя, співаючи колядки під супровід скрипки та бандури. Опісля сестри почастували ув’язнених різдвяними смаколиками, дякуючи Богу за можливість служити Йому, зустрічаючи Його тут, в установі виконання покарань, ув’язненого та часто відкинутого суспільством.

Сестри МЧСВВ щиро вдячні за постійну підтримку та допомогу в реалізації різних соціальних проєктів парафіянам храму Зіслання Святого Духа (парох – о. Михайло Віхоть), спільноті св. Миколая, Апостольству Матері Божої Страждальної, громадсько-християнському руху «Клич», парафіянам храму Царя Христа (ігумен і парох – о. Артемій Новицький, ЧСВВ).

с. Марія (Надія) КИРИЛЮК.