Коляда єднає

0
62

Під такою назвою з ініціативи священників Коломийської єпархії відбувається флешмоб у  соцмережі Фейсбук, що об’єднав кілька країн світу.

Аж до свята Стрітення Господнього у нас лунають колядки, прославляючи новонародженого Христа-Спасителя. Щороку традиційні християнські свята в Україні  набувають повноти, стають сучасними, не розгублюючи традиційності. І вже не дивиною є онлайн трансляції Літургій чи духовні та патріотичні концерти у храмах. Загалом священники часто використовують для служіння та проповідування інтернет. Добрим прикладом є флешмоб #коляда_єднає, що відбувається через челендж.

Отож що таке челендж і флешмоб? У сучасному інтернет просторі челендж – це жанр роликів, в яких блогери (автори мережевих записів) виконують якесь завдання, знімають це на камеру, монтують ролик, розміщують його в інтернеті (зазвичай у соцмережах). А наприкінці ролика пропонують повторити завдання комусь зі своїх знайомих або загалом всім, хто його подивився. Саме слово «челендж» у перекладі з англійської означає «виклик», часто вживається у словосполученні «кинути виклик». Також слово може вживатися у значеннях «змагання» «суперечка» або «завдання, яке потребує виконання». А дослівний переклад слова флешмоб – це миттєвий натовп, тобто група людей, яка спонтанно збирається і щось одночасно робить: це можуть бути пісні, танці, спортивні вправи і т. ін.

Ідею флешмобу і челенджу дуже добре використали в Коломийській єпархії. Отець Василь Нагорняк, парох храму святих Косми і Дем’яна села  Лісна Тарновиця, запропонував знімати на камеру колядки, завантажувати відео у соцмережі,  ставити хештег (ключове слово або фраза, перед якими ставиться символ # і які використовується в публікаціях у соцмережах)  «#коляда_єднає і передавати естафету трьом парафіям або спільнотам.

«Отця, звісно, підтримали. А цьогоріч флешмоб відбувається ще й з організаційної ініціативи катехитичної комісії нашої єпархії, — розповідає її голова отець Ярослав Врублевський. — Тому до вже згаданого хештегу додався ще один момент: позначити сторінку Катехитичної комісії Коломийської єпархії у  Фейсбуці».

Долучилися до флешмобу десятки парафій з Прикарпаття, Львівщини, Тернопільщини, колядували й  церковні хори, монахи, християнські спільноти, пластуни, колективи шкільних та позашкільних установ, організацій. Народження Спасителя прославляли з музикою та без, вік колядників – від 3 до 90 років. Колядували гучно, радісно, щиро. А ще флешмоб об’єднав українські парафії з  Греції та Італії, зокрема церковна спільноту святого Миколая з Афін та парафію Зішестя Святого Духа з міста Сан-Ремо.

Щоправда, за словами отця Ярослава, цього року колядки не звучали так радісно, бо війна. Адже часто за святковими столами не бракувало й порожніх місць. Бо багато наших рідних, близьких, знайомих пішли захищати Україну, чимало й віддали життя в боротьбі за неї, хтось виїхав в іншу частину країни чи на чужину, втікаючи від війни. Але, попри війну, сум та тривогу, свято народження Христа змінити неможливо. І відрадно, що у дописах перед відео та й у самих відео написані або сказані слова подяки Богові та нашим захисникам за можливість прославляти Христа у вільній Україні.

Підсумком флешмобу стане подяка всім його учасникам, і наступного року ця добра справа буде продовжуватися.

«Хочу додати, що в Коломиї нещодавно відбувся ще й XVII єпархіальний Різдвяний фестиваль «Ой радуйся, земле», — мовить отець Врублевський. — Дійство провели спільноіз  управлінням культури та туризму Коломийської міської ради. Під час фестивалю виступали багато колективів, які презентували колядки та вертепи. Новацією фестивалю стали благодійні концерти  на підтримку ЗСУ в Коломиї, Городенці, селах  Ценява та Саджавка. Завершення фестивалю відбулося у катедральному соборі Преображення Христового».

Сабіна РУЖИЦЬКА