Молодими голосами Христа прославляємо

0
239

На парафії храму Різдва Пресвятої Богородиці у селі Дубівці (однойменного протопресвітеріату) діє молодіжний хор, учасники якого, не маючи музичної освіти, дивують своїми голосами односельців та чудово співають Святі Літургії.

«Ані дитячого, ані молодіжного хору в селі ніколи не було, — розповідає отець Олег Каськів, парох храму, професор, ректор Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. — Коли я прийшов служити в Дубівці, то побачив талановитих дітей і молодь, які могли би прославляти у храмі Господа. Згодом я вирішив, що в селі на парафії має бути такий колектив».

Священник почав молитися, аби Бог допоміг йому знайти спеціаліста, який би мав досвід роботи з дітьми та молоддю. І врешті звернувся до свого студента Дмитра Котовича, який ще й писав у отця професора магістерську роботу. Пан Дмитро – син священника, має музичну та духовну освіту. За фахом — диригент, учасник камерного хору «Воскресіння», засновник та учасник вокального квінтету «ADORO».

Далі отець Олег звернувся до учасників парафіяльної ради та розповів їм про намір організувати хор. Люди радо підтримали пароха. Згодом про свій задум душпастир розповів парафіянам у храмі. Усі неймовірно зраділи, адже йшлося про мистецький та духовний розвиток дітей.

«Отець професор розповів, що у його селі дуже багато талановитих дітей та молоді, — додає пан Котович. – Сказав, що дуже хоче, аби вони могли себе реалізувати у мистецькій царині».

Наприкінці липня 2022-ого року пан Дмитро приїхав у село, провів прослуховування. Було дуже цікаво, бо багато майбутніх учасників хору співали на прослуховуванні пісню «Ой у лузі червона калина». Диригент відібрав 40 молодих осіб віком від 10 до 15 років.

Далі почалися репетиції. 24 серпня 2022 року, на День Незалежності України, хор на святковому віче вперше виступив у селі. Діти та підлітки заспівали вже згадану пісню «Ой у лузі червона калина». У вересні на Літургії за захисників хористи вже співали у храмі. А 21 вересня, на храмове свято, вони співали святкове Богослужіння. Відтоді хористи прославляють співом Бога, тішать рідних, вчителів, односельців і, звісно, пароха.

«Хто співає, той двічі молиться, і мені неймовірно приємно, що сільська молодь долучається до молитви ще й своїми чистими чудовими голосами», — каже отець Олег.

За словами пана Дмитра, репетиції відбуваються у післяобідній час, щоби хористи вже не були зайняті навчанням та гуртками. Заняття розпочинаються із розспівування. Далі розучують чи повторюють частини Літургії та духовні вокальні твори. До речі, учасники хору не мають музичної освіти, але чудово сприймають все на слух.

«Дітям цікаво співати на Літургіях, аніж просто стояти чи повторювати за хором», — ділиться спостереженнями отець Олег. — Тим паче, що тривають Богослужіння з проповідями недовго, в середньому 1,1, – 1,2 години.

…Днями у Дубівцях відбулася велика розколяда, під час якої учасники хору виступали разом з гуртом «ADORO». Наприкінці розмови пан Дмитро додає, що він прагне, аби малі та юні хористи професійно зростали, аби приходили нові учасники, бо хор — це спільнота, молитва, дозвілля, спогади.

«Пригадую, як я малим теж співав у хорі. Це незабутні моменти, які залишаться зі мною упродовж життя, що вплинуло на вибір покликання та фаху. Можливо, у когось із малих та юних хористів це стане вирішальним у житті. Зрештою, просто вміти співати, знати Літургію — це дуже добрий досвід», — підсумовує керівник хору.

До речі, пан Дмитро разом з учасниками гурту «ADORO» виступає у храмах, будинках культури, Народних домах Івано-Франківщини та робить збірки на ЗСУ. Диригент і музикант радіє, що йому з колегами вдалося зібрати частину суми на машину медичної допомоги, яку відправили на фронт захисникам. Незабаром учасники гурту планують поїхати за кордон і провести там кілька концертів, щоби зібрати ще більше коштів для наших захисників.

Сабіна РУЖИЦЬКА