Науковий семінар у давньому храмі

0
17

9 серпня цього року у найдавнішій культовій споруді Прикарпаття – храмі Святого Пантелеймона біля Галича відбулися урочистості, присвячені 1125-тій річниці з часу згадки про Галич та 830-річчю найдавнішої дати в кам’яному архіві собору.

Того дня храмове свято у селі Шевченкове розпочалося святковим богослужінням. Божественну Літургію очолив декан Галицький УГКЦ о. Ігор Броновський у супроводі дев’яти священників. На прощу до святині прибули на велосипедах учасники табору, який розташований у Крилосі, а також багато гостей із різних місць. Після освячення води та окроплення присутніх свяченою водою у стінах давнього галицького собору відбувся науковий семінар: «Храм Святого Пантелеймона – сакральна пам’ятка давньоруської архітектури кінця ХІІ ст.: дослідження та перспективи розвитку».

Ініціатором проведення заходу саме в храмі у день святого Пантелеймона стала завідувач науково-дослідного відділу заповідника Марія Костик. Роботу семінару поблагословили отці Ігор Броновський, Ярослав Жолоб та Василь Заверач. Присутніх привітав генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Олійник.

Науковці з Києва (Олександр Головко, В’ячеслав Корнієнко), Львова (Юрій Лукомський, Роман Могитич, Наталія Багнюк, Оксана Бойко), Івано-Франківська (Мирослав Волощук, Андрій Стасюк) та Галича (Ігор Креховецький, Олег Мельничук, Андрій Чемеринський, Андрій Гусак) виголосили свої доповіді стосовно дослідження, консервації та реставрації цього об’єкту культурної спадщини національного значення. Історики із столиці брали участь у семінарі онлайн. До слова, не так давно храм було частково пошкоджено потужним буревієм, який пронісся над ним, а в с. Шевченкове наробив чимало шкоди.

Також до учасників семінару звернувся благодійник Любомир Кріль з побажанням докласти максимум зусиль задля збереження церкви княжої доби. Він наголосив, що храм Святого Пантелеймона має важливе значення для духовного життя галичан. Василь Іваночко, директор видавництва «Лілея НВ» спільно з Андрієм Стасюком, презентували сьомий том збірника наукових праць «Галич» (Івано-Франківськ, 2022).

За підсумками роботи семінару була складена резолюція. Чи не найважливішим у ній був пункт третій, у якому записано: «Створити групу з управлінців, представників місцевих та регіональних влад, неурядових організацій, інших зацікавлених сторін, науковців для внесення Заявки на включення території княжого Галича з його історичним ландшафтом і архітектурно-археологічними пам’ятками до Попереднього списку об’єктів-кандидатів у Список об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО відповідно до міжнародних стандартів у сфері охорони пам’яток». Дуже сподіваємося, що ця міжнародна організація, яка сприяє охороні культурної спадщини, позитивно відреагує на це прохання.

 Іван ДРАБЧУК,

співробітник Національного заповідника «Давній Галич».