Весело, смачно, по-християнськи

0
15

У Калуші в кавярні палацу культури «Мінерал» відкрили молодіжний простір – соціальну піцерію.

Новацію реалізували завдяки благодійному фонду «Карітас», що діє на парафії Святого Андрія Первозванного, та сприяння благодійного фонду «Платформа соціальних змін». На відкриття прийшли представники влади, священники, учасники молодіжної організації «Українська молодь — Христові». Освятив приміщення та поблагословив присутніх отець Степан Скібіцький, в. о. протопресвітера Калуського протопресвітеріату.

«Працівники «Платформи соціальних змін» запропонували новацію соціального підприємництва, — розповідає адміністратор парафії Святого Андрія Первозванного отець Микола Крушец. — У результаті обговорення того, що можна би зробити, вирішили відкрити у комунальному закладі, палаці культури «Мінерал», піцерію та християнський молодіжний простір.

У березні цього року було виділено кошти у розмірі 1 мільйон 260 тисяч гривень. За ці гроші закупили відповідне обладнання для кухні. Його дали в оренду у палац культури. Там, у закладі харчування при палаці, обладнання за спеціально укладеним договором використовують для випікання піци. Коли продукцію продають, то 10 відсотків з кожного чеку перераховують на благодійність. Ці кошти використовують на допомогу потребуючим. Також від проєкту дали ще й посуд та меблі. Наразі, за словами отця Миколи, в піцерії печуть п’ять видів продукції. Планують постійно розширювати асортимент. І там повинні бути не лише піци, а й салати, супи, десерти.

Іншим соціальним моментом відкриття піцерії є створення нових робочих місць. Тобто люди отримали місце роботи, вони будуть біля своїх родин, не поїдуть за кордон.

«Така діяльність для нашої громади надзвичайно важлива, адже залучати юне покоління до церкви, виховувати чуйність, добро та милосердя – це безцінно. Сподіваюся, що цей проєкт зацікавить мешканців громади», – зазначає міський голова Калуша Андрій Найда.

Щодо молодіжного простору, то там будуть відбуватися різні заходи для дітей та молоді міста Калуша. Зокрема зустрічі з психологом, різноманітні концерти, семінари, тренінги, майстер-класи. У майбутньому планують відкриття школи християнських аніматорів. За анонсами подій можна буде слідкувати в соцмережах.

Також особливу увагу в просторі будуть приділяти дітям та молоді з інвалідністю, з якими вже протягом певного часу працюють на парафії храму святого Андрія. Тридцять три особи щосуботи приходять на парафію, де з ними займається психолог, вони моляться та спілкуються. Таким чином відбувається їхня інтеграція в суспільство. У нововідкритому молодіжному просторі для осіб з інвалідністю будуть проводити гурткові заняття та різні види дозвілля.

Сабіна РУЖИЦЬКА