Вчені визначили найефективніші типи масок, що захистять від коронавірусу

0
16

Хірургічні маски утричі ефективніші за саморобні.

Американські дослідники проаналізували різного виду маски і визначили ті, ефективність захисту яких найліпша.

Про це пише НЗ з посиланням на Science Alert.

Попередній аналіз 194 країн показав, що в місцях, де не рекомендувалися до носіння, спостерігалося 55%-ве збільшення смертності від коронавірусу на душу населення порівняно із 7% в країнах з культурами або керівними принципами, які підтримують носіння масок.

Так, за даними вчених, найліпшу фільтрацію вірусних частинок здійснюють маски медичного типу N99 і N95. За словами дослідників, ці маски зменшують ризик зараження на 94-99% після 20 хвилин перебування у дуже забрудненому місці. Справа у тому, що вони дуже щільно прилягають до обличчя і не пропускають частки, волокна ж фільтрують патогени. 

Друге місце за ефективністю посіли одноразові хірургічні маски. Їх виготовляють із ниток і волокон, які з’єднуються за допомогою термічного впливу або ж обробляють механічно.

Тим, хто виготовляє маски вдома, рекомендують шити гібридні засоби захисту, використовуючи бавовну та ще один шар із іншого матеріалу: шовку, шифону або фланелі.

Для виготовлення в домашніх умовах вчені пропонують виготовляти гібридні маски з використанням бавовни і іншого матеріалу, такого як шовк, шифон або фланель. 

Загалом хірургічні маски приблизно втричі ефективніше блокують аерозолі із вірусами, ніж маски для обличчя, виготовлені в домашніх умовах, згідно з дослідженням 2013 року. 

Однак дослідники зазначають, що доступ до таких масок насамперед повинні мати лікарі.