Кавуни та дині: прикарпатцям радять, як обрати смаколик

0
27

Сезон масового споживання баштанних культур припадає на липень-серпень місяці. У цей час продовольчі ринки та інші місця торгівлі рясніють соковитими динями та кавунами.

Завдяки своїм смаковим та корисним властивостям, баштанні культури завжди мають попит. Проте, як і інші овочі та фрукти, вирощені в умовах інтенсивного ведення сільського господарства, баштанні культури можуть бути не лише смачними й корисними, а й шкідливими для здоров’я, йдеться на сайті Богородчанської райдержадміністрації.

Тож природно, що майже всіх покупців цікавить питання: чи містять баштанні культури надлишкову кількість нітратів і, чи безпечно їх споживати?

З метою придбання якісної та безпечної продукції, лікарі-гігієністи наполегливо рекомендують покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо. У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність партії товару.

На ринках дослідження баштанних культур на вміст нітратів, залишкових кількостей отрутохімікатів тощо здійснюється лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи. Небезпека споживання харчових продуктів із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які призводять до розвитку гіпоксії та загальної інтоксикації. Встановлено, що нітрити в організмі людини можуть утворювати нітрозаміни, яким властива канцерогенна дія. Останні характеризуються широким спектром токсичної дії та можуть викликати пухлини різної локалізації. Тому ВООЗ рекомендує обмежити вплив нітратів на населення до мінімального рівня.

Важливо знати, що допустима добова доза нітратів становить 5 мг на 1 кг маси тіла. Тож, маючи інформацію про вміст нітратів у харчових продуктах, можна розрахувати й масу порції для споживання. Варто звернути увагу і на те, що баштанні культури можуть піддаватися і бактеріальному забрудненню. Тому перед вживанням кавунів і динь їх потрібно ретельно мити. До речі, не бажано купувати розрізаний кавун або диню з метою уникнення бактеріального забруднення продукту.

Фахівці наводять кілька простих поради, які стануть у пригоді покупцям баштанних культур:

  • купуйте кавуни та дині лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків;
  • для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість;
  • не купуйте пошкоджену та розрізану продукцію;
  • перед споживанням ретельно мийте кавуни та дині під проточною водою;
  • зберігайте дині та кавуни в холодильнику.