Екотворчі, екосвідомі…

0
73

Молитви, казки, роздуми, малюнки, відеоролики — усе про збереження енергії. У таких жанрах представили свої роботи учасники XІІІ-го Всеукраїнського екологічного конкурсу «Відповідальність за створіння».

Нещодавно в Івано-Франківську відбулась урочиста академія з нагоди вручення нагород переможцям творчого змагання. Під час нагородження переможців до присутніх звернувся професор Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології. Він нагадав історію конкурсу, який відбувається з 2011 року. Організатором конкурсу є Бюро УГКЦ з питань екології. Мета творчих змагань — плекання християнської екологічної культури та підвищення екологічної свідомості в українському суспільстві.

«Культура енергоефективності та енергозбереження — це моральні чесноти, і їх актуальність та важливість зростають, особливо нині, в контексті екосоціальних викликів війни, – відзначив професор Шеремета. – Хай ці чесноти стануть зараз виявом нашого патріотизму, піклуванням про ближніх, а також внеском для наближення Перемоги».

Члени журі відзначили, що всі роботи, надіслані на конкурс, мали високу якість та відповідали темі. Переможців нагородили грамотами і цінними призами від Екологічного бюро УГКЦ, а також від партнерів – Університету Короля Данила та Наукового містечка «Нова енергія». Володарі перших місць у кожній номінації коротко розповіли читачам «Нової Зорі» про свої роботи.

Номінація «Вірш» — «Домашній фронт», автор о. Олег Кобель, парох храму святого Юрія села Дуліби Стрийської єпархії.

– Я – референт Бюро екології у Стрийській єпархії, завжди з великою відповідальністю ставлюся до конкурсу. Свій твір я назвав так, бо зараз живемо у важкий час війни, і наші Герої роблять все можливе і неможливе для захисту України. Ми ж повинні також робити все можливе, аби берегти енергію, воду, дерева, тварин, словом – Творіння Господнє. На своїй парафії я постійно наголошую про потребу допомоги Захисникам та збереження природи. Розмовляю з молоддю та дітьми, бо за ними — майбутнє. Хочу додати, що пишу казки для дітей на екологічну тематику про пригоди Їжачка Гачка. Хотів написати і щось таке в контексті війни. Та… не зміг, бо це непросто. Адже казка, як на мене, — це щось добре, світле. А війна — протилежне, неприродне.

Номінація «Молитва» — «Благання душі», авторка Анна Дзуль, студентка коледжу електронних приладів Івано-Франківського Національного технічного університету нафти і газу.

– У цьому конкурсі я брала участь кілька раз. Цього року про конкурс мені нагадав мій батько, отець Михайло Дзуль, референт Екобюро. Зізнаюся, що молитву на конкурс я надіслала в останній день, бо дуже завантажена навчанням. У молитві я написала прохання до Небесного Отця вибачити людям за їхнє не завжди добре та бережливе ставлення до природи, до Його творінь, до збереження енергії. Люди, на превеликий жаль, часто не думають про те, що залишать наступним поколінням, яким далі жити на Землі.

Також у творі є прохання до Господа, аби Він дав нам розуму, мудрості та бажання берегти енергію. Я просила Бога направити людей на правильний шлях, аби ми могли краще дбати про нашу планету. Адже у Бога, Всеосяжного та Всемогутнього, немає нічого неможливого. Тема екології, енергозбереження мені близька, я брала участь у тематичних екотаборах. Зараз навчаюся на програмістку. Разом з викладачкою біології думаємо про екоплани для нашого закладу освіти.

Номінація «Проповідь-роздуми» — «Життя в Божому світлі – можливість зберегти природні ресурси в найскладніших обставинах», автор Ярослав Нечесний, магістрант факультету хімії Чернівецького Національного університету імені Юрія Федьковича.

— У цьому конкурсі я брав участь шість раз, чотири рази посідав перші місця і один раз – третє. Завжди подавав вірші. Цьогоріч вирішив написати роздуми. Головним мотивом конкурсного твору є те, що попри війну, попри різні катаклізми, треба берегти природні ресурси, особливо енергію. Загалом в екозмаганнях різного ґатунку беру участь ще зі школи. Коли мені було 11 років, я став переможцем конкурсу постерів «Енергозбереження та енергоефективність», що відбувався з ініціативи Проєкту ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Тема екології і віра займають чільні місця в моєму житті. В минулому я навчався у Бучацькому ліцеї імені святого Йосафата.

Номінація «Казка» — «Світлячок і Вітрячок», авторка Олена Скуловатова, кандидатка психологічних наук, викладачка Білоцерківського Національного аграрного університету.

Три роки поспіль я беру участь у цьому конкурсі. Про нього мені вперше розповіла донька греко-католицького священника, яка навчається в одному класі з моєю донькою. Ця дівчинка дізналася, що я письменниця, та прислала мені умови конкурсу. Мене вони зацікавили. І так розпочалася моя «екоісторія». Моя історія про комахи Світлячка та Вітрячка. Вони — символи енергозбереження, добра, дружби. Писала так, аби глобальні теми та проблеми були зрозумілі дітям. Загалом пишу для дітей та дорослих, нещодавно вийшов мій роман.

Вважаю, що енергозбереження та розробка альтернативних джерел енергії в Україні повинні бути чільними в політиці Національної безпеки. А в час війни — це настільки велика необхідність, як зброя, як підтримка наших Захисників. І такі конкурси сприяють підтримці Національної безпеки країни. Я вдячна організаторам конкурсу і за чудові призи, зокрема за термос, павербанк. У наш час це дуже потрібні речі.

Номінація «Малюнок» – «Борітеся, поборемо…», автор отець Дмитро Халус, парох храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Берлоги Брошнівського протопресвітеріату.

— На моєму малюнку зображено ніч, у час якої енергетик ремонтує дроти на стовпі, а біля нього — військові. Назва символічна, бо українці борються не лише на фронті. Воїнами є лікарі, енергетики, бізнесмени, які працюють в тилу і допомагають фінансово захисникам. У конкурсі брала участь і моя донька Надія, яка є декораторкою. Вона посіла 2-е місце в номінації «Малюнок», але стала володаркою екологічного суперпризу — універсальної зарядної станції «EcoFlow RIVER 2 Max!». Призи розігрувалися серед усіх переможців конкурсу. На її малюнку «Батько захищає, син — заощаджує» зображена українська родина. Мати збирає пакунок батькові на фронт, на стіні — його портрет, а поруч – діти, які закручують енергозберігаючі лампочки.

Номінація «Відеоролик» — «Свідоме використання електроенергії, як запорука єдності, співдопомоги та вкладу в Перемогу», автори – молодь парафії Великомученика Димитрія с. Кудирявці Золочівського району Львівської області, парох – о. Андрій Вовк.

— Тема енергетики сьогодні стала актуальною, як ніколи. Те, про що раніше говорили лише науковці в телепрограмах та писали екоактивісти, торкнулося усіх. Великі міста й маленькі селища однаково відчули, як це – жити в темряві. Ми навчились виживати в таких умовах. Але для того, щоб у них жити, людям варто вдосконалювати свої знання в тій сфері. Коли ми створювали відео, важливо показати звʼязок саме між церквою та, здавалося б, побутовою темою. Бо церква завжди мала авторитетне місце серед людей у селі. Тому вона стає джерелом інформації та пропаганди, яке варто використовувати дуже обережно й доцільно.

У нашому відеоролику ми ототожнили темряву з нашим ворогом, а світло – з нашою вірою та ЗСУ. Події відбуваються в майбутньому, де діти вже не знатимуть слів «росія» та «блекаут». Але важливо не забувати, що ресурси Землі вичерпні, а тому потребують дбайливого і розумного використання. Цього потрібно навчати та пояснювати нащадкам. Адже ми декілька років тому не могли уявити, що в нас може не бути електрики, що треба робити запаси води….

Відеоролик закінчується фразою небесного Героя України Тараса Матвієва: «Будьте гідними ранкового сонця». Символічна фраза, що повинна закарбуватися в серцях молоді.

Сабіна РУЖИЦЬКА