Нагодувати, обігріти, благословити!

0
29

«Бо я голодував, і ви дали мені їсти» (Мт. 25:35)

На території Коломийській єпархії відкрилися ще дві благодійні їдальні: у Тлумачі та Косові. У цих містах досі подібних закладів ніколи не було.

Їдальні відкрилися при парафіяльних Карітасах місцевих храмів – Пресвятої Трійці та Святого Василія Великого. Та й знаходяться приміщення, де можна безкоштовно пообідати, за кілька метрів від церков. 

У Тлумачі, за словами отця Павла Дутчака, їдальня працює в експериментальному режимі, їжу тут готуватимуть два-три рази на тиждень. З березня заклад працюватиме щоденно. 

Відкривати їдальню в Тлумачі приїхав єпископ-помічник Коломийської єпархії Владика Петро Голіней. Перед відкриттям Владика відслужив Архієрейську Літургію. Перший раз обід готували дві волонтерки – Марія Дутчак та Наталія Габурак. Жінки працювали три години і наварили їжі для 20 осіб. 

У першому меню: борщ, пельмені, канапки. Волонтерки кажуть, що коли комусь потрібно, то можуть дати обіди й додому, бо серед потребуючих є такі, які не можуть самостійно ходити, або й взагалі лежать. Для таких людей обіди привозитимуть додому. Продуктами забезпечуватимуть місцеві благодійники. Голова Тлумацької територіальної громади Ігор Петрук запевнив людей, що місцева влада буде допомагати благодійній їдальній, та подарував закладу мікрохвильову піч.

Скористатися послугами благодійної їдальні прийшли люди, які потрапили у важкі життєві обставини. Вони вже не раз отримували в Карітасі продуктові набори, одяг, побутову хімію. 

«Тепер для потребуючих ще й працюватиме їдальня, бо в теперішній непростий час не кожен може купити достатньо продуктів, аби приготувати поїсти», — сказав отець Павло.

У Косові благодійна їдальня знаходиться на вулиці Богдана Хмельницького, біля храму, в приміщенні колишньої читальні. Створити її вдалося спільними зусиллями отця Романа Іванюлика, парафіян церкви святого Василія Великого, директора та працівників «Карітас Коломия», місцевої влади, фундаторів та жертводавців, які долучилися до соціального служіння. 

Перед відкриттям їдальні відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив правлячий Єпископ Коломийської єпархії Василій Івасюк. Опісля Владика Василій вручив подячні грамоти всім, хто долучився до цього проєкту. Вітали єпископа учасники парафіяльної молодіжної спільноти «Діти Світла», ансамбль бандуристів «Сонячна струна».

Згодом відбулося освячення нового приміщення. 

«Ми дуже хотіли і робили все, щоби в Косові була така їдальня. Наші парафіяни багато працювали, навіть діти охоче долучалися до роботи, — зазначив парох косівського храму отець Роман Іванюлик. — Така спільна праця ще більше об’єднала церковну громаду, додала нам особливих відчуттів». 

Проєкт реалізували завдяки фінансовій підтримці Caritas Südtirol – Alto Adige.

 «Відкриття їдалень у Косові та Тлумачі — це частина нашого соціального служіння, — підсумовує отець Сергій Триф’як, синкел соціального служіння, директор БФ «Карітас Коломия». – Загалом на Прикарпатті діють понад 20 таких їдалень, на території Коломийської єпархії — 8. Здебільшого — це волонтерські їдальні, які забезпечують місцеві парафії, громади». 

Такі їдальні потрібні, бо є люди, яким, на жаль, бракує елементарних речей, бракує… їжі. І наш християнський обов’язок — робити все для того, аби допомогти цим людям. Тобто ми маємо діяти, адже відомо, що віра без діл є мертвою.

Сабіна РУЖИЦЬКА