Десять років служіння й любові: «Клініка святого Луки» відсвяткувала свій ювілей

0
6

10 років тому, 16 вересня 2014 року, вперше відчинилися двері Лікувально-діагностичного центру «Клініка святого Луки» — медичного закладу, який дбає не тільки про фізичне здоров’я своїх пацієнтів, а й плекає духовність.

За роки свого функціонування «Клініка святого Луки» показала, що високі стандарти якості й обслуговування є доступними для всіх. Про шлях творення медичного закладу, як єдиної спільноти любові, читайте у нашому матеріалі.

Від ідеї до відкриття

Одним з основних напрямків, якого завжди дотримувалася Церква, є служіння ближньому. Кожен християнин покликаний служити ближньому своєю любов’ю, підтримкою й милосердям, цим самим наслідуючи й прославляючи Господа нашого Ісуса Христа. Цього вчення дотримувалися й святі Католицької Церкви — варто лише згадати святого о. Піо та святу Матір Терезу, які турбувалися про найменш захищених людей та опікувалися ними. Пам’ятав про хворих і праведний Митрополит Андрей Шептицький, який у 1903 році профінансував «Народну лічницю» у Львові.

Розуміючи важливість реалізації діл милосердя на практиці та беручи за приклад святих Католицької Церкви, а також маючи за зразок соціальну діяльність Церкви у Західній Європі в галузі охорони здоров’я, Івано-Франківська Архієпархія намагалася перейняти на себе соціальну відповідальність.

Так, у 2014 році, з благословення Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина та за ініціативи тогочасного єпархіального економа прот. Михайла Клапківа, в Івано-Франківську був відкритий перший в Україні церковний медичний заклад — Лікувально-діагностичний центр св. Луки.

Вже незабаром цей медичний заклад став місцем, де кожна людина «незалежно від походження, соціального і майнового стану, релігійних переконань, характеру занять та місця проживання» може знайти підтримку й отримати високопрофесійну та кваліфіковану медичну допомогу. Цим моральним принципом клініка керується й до сьогодні.

Затребуваність та необхідність розширення

Вже у 2015 році в «Клініці святого Луки» стрімко збільшився спектр надання медичної допомоги, зросла кількість пацієнтів і декларантів, а з цим — число пільгових послуг. Позитивний розвиток та зростання попиту спонукали нашу Архієпархію задуматись над тим, щоб розбудувати Лікувально-діагностичний центр до повноцінної клініки. Відтак розпочалося будівництво повноцінної клініки із замкнутим спектром надання медичної допомоги для дорослих і дітей. Новий медичний заклад передбачав не лише побудову необхідного приміщення, але й наново переосмислений підхід до медицини, яка, як того вчить Церква, повинна завжди стояти на сторожі збереження життя. Майбутня клініка стала пілотним проєктом у галузі медицини на Прикарпатті. Головним завданням закладу стало високоякісне надання медичних послуг усім верствам населення, маючи за основу заклик Христа до звершення діл милосердя. Так і сталося впродовж наступних років — медичні послуги європейського рівня стали для всіх, хто цього потребує.

Робота в умовах викликів часу

У 2019 році світ зустрівся зі спалахом пандемії COVID-19. Попри все, «Клініка святого Луки» продовжила працювати, надаючи допомогу потребуючим.

Іншим викликом стало повномасштабне вторгнення російської федерації на українську землю. Війна принесла українцям кров, сльози й втрати, а разом з цим — нові й нові потреби, зокрема у наданні медичної допомоги. Тож, пам’ятаючи про основну візію лікувального закладу, клініка вкотре відчинила свої двері для кожного, хто шукав підтримки. Разом з інтенсивністю зростання потреб відбувалися й роботи по будівництву нового корпусу лікувально-діагностичного центру.

Освячення новозведеного корпусу

Вже 14 лютого 2023 року, у ході архіпастирського візиту до Івано-Франківська, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук здійснив Чин освячення новозведеного корпусу «Клініки святого Луки». Співслужили Предстоятелю Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, Архієпископ і Митрополит Львівський Ігор Возньяк, Архієпископ і Митрополит Філадельфійський Владика Борис Гудзяк, Єпарх Чернівецький Владика Йосафат Мощич та Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Владика Микола Семенишин, який на той час ще був номінантом.

 «Саме тут, в Івано-Франківську, наша свята мати Церква творить простір зцілення духа, душі й тіла. Сучасна клініка сьогодні вкрай необхідна для нашого народу. Це Божа воля – розпочати роботу закладу, після стількох років праці, саме у важкий час війни. Люди, які можливо не мали змоги отримати медичну допомогу деінде, отримають її тут, на найвищому рівні», — наголосив Блаженніший Святослав після освячення медичного закладу.

 «Коли ми розпочинали працю над клінікою, не було війни — був спокій. Ми працювали, розвивалися й молилися у своїй сім’ї. Та сьогодні, у цю тяжку хвилину, бачимо завтрашній день, коли лікуватимемо свої рани. Думаю, що всі разом ми їх вилікуємо, а спільною молитвою закриємо рани невидимі — духовні», — мовив у своєму слові Митрополит Володимир, пригадуючи ідею заснування клініки.

Відкриті до служіння

З 2023 року клініка почала надавати медичну допомогу замкнутого циклу, тобто у межах однієї установи пацієнт має змогу отримати повну комплексну діагностику, консервативне та оперативне лікування. Починає функціонувати терапевтичний та хірургічний стаціонар. Стараннями Івано-Франківського архієпархіального управління та адміністрації клініки, тут підібраний висококваліфікований медичний персонал, який дійсно піклується та переймається проблемами кожного пацієнта й розвивається щодня.

Наразі Лікувально-діагностичний центр «Клініка святого Луки» є соціально-відповідальним підприємством Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ й функціонує шляхом рефінансування, яке спрямовують для підтримки людей у потребі.

З початку повномасштабного вторгнення, підтримуючи заклик Синоду Єпископів УГКЦ «Лікувати рани війни» у різний спосіб, медзаклад почав надавати в десятки разів більше благодійних послуг завдяки соціальним проєктам та ініціативам, кількість яких постійно зростає.

Соціальна відповідальність визначається шляхом рефінансування надходжень від платоспроможного пацієнта до неплатоспроможного. Так, завдяки грантовим коштам та спрямуванню власних доходів на пільги за 2022 рік клініка надала пільгових та безкоштовних послуг для 36 тис. пацієнтів, а в 2023 році — для 43 тис. пацієнтів.

Підготувала Марія ІВАНЦІВ