«Одна кава для катехитичного класу та резиденції»

0
12

Під такою назвою триває благодійна акція на парафії храму святого Миколая села Дубівці (присілок Дегова) Дубівецького протопресвітеріату.

Суть доброї новації, запровадженої з ініціативи отця Олега Каськіва, пароха храму, професора, ректора Івано-Франківської академії Івана Золотоустого, полягає в тому, що люди, які хочуть допомогти, перераховують на добру справу вартість однієї чашки кави.

«Ця вартість може бути різною: від 10 і більше гривень до одного злотого чи кількох євро, доларів, фунтів стерлінгів і т. ін., оскільки багато мешканців Дубівців та Дегови зараз за кордоном, — мовить отець Олег. — Коли п’ять років тому я прийшов служити на цю парафію, одразу почав думати, де буду проводити катехизацію для дітей, молоді, дорослих, біблійні гуртки. Де буду зустрічатися з людьми? Тоді ані резиденції, ані приміщень для катехизації не було».

Ініціативному священнику вдалося викупити в Деговій приміщення колишнього клубу, що, за словами отця-професора, був у жалюгідному стані.

«Його довели до такого стану, що не було ні вікон, ні дверей, ні даху, лише стіни, — продовжує наш співрозмовник. – Про будинок ніхто не дбав. Дегова ще за часів Австро-Угорщини була окремим селом, згодом стала частиною Дубівців. У 1963-му році методом народної будови тут спорудили клуб площею 135 квадратних метрів».

При розвалі радянського союзу клуб занепав, адже в Дубівцях є велика добротна культурна установа. Далі з клубу зникли вікна та двері. Згодом там жив безхатько, який через власну байдужість та спосіб життя спричинився до пожежі в приміщенні. І хтозна, що би було з тим будинком, якби не ініціатива священника зробити там резиденцію та катехитичний клас.

«21 лютого 2024 року ми розпочали капітальний ремонт і відновлення будівлі, — пояснює священник. – Люди з Дегової та Дубівців підтримували, хтось коштами, а хтось – своїм часом. Особливо хочу подякувати хлопцям та чоловікам з Дегової, які після своїх основних робіт приходили сюди і сумлінно благодійно трудилися».

Люди зробили «стяжку», поштукатурили стіни і стелю, побілили, поклали плитку, підлогу, провели електрику. Цьогоріч на Великдень отець Олег оголосив про доброчинну акцію «Одна кава для катехитичного класу та резиденції». Станом на 23 вересня 2024 року до акції приєдналися 227 осіб. Серед них – жителі сіл, ті, які перебувають за кордоном. Також кошти дають вояки з проханням молитися за них.

«Це розчулює, бо розумію щирість намірів жертводавців. Чимало з тих, хто дає кошти, бажає залишатися невідомим», — каже отець Каськів.

…Згідно з планом, у будинку є дві квартири для священників, а посередині між ними — катехитичний клас площею 45 метрів квадратних. У класі зараз є проєктор, екран, ноутбук, звукові колонки, меблі. Усю техніку подарував один парафіянин, який побажав залишитися не названим. Встановлення, перевірку та підключення техніки також зробили благодійно.

Отець Олег зазначає, що наприкінці цьогорічного літа у селі діяв табір для дітей першопричасників. Його учасники були вже у відремонтованому приміщенні. Також тут збиралися представники місцевої молодіжної християнської організації «Українська молодь Христові». Днями у катехитичний клас завітали депутати Дубівецької об’єднаної територіальної громади, які провели тут засідання сесії.

«Я хочу показати, що катехитичний клас — це не просто приміщення для уроків катехизму, а резиденція – не просто резиденція. Це наш громадський християнський простір, де зустрічаються і будуть зустрічатися учасники парафіяльної та економічної рад, буде проводитися катехизація дітей, молоді та дорослих, передшлюбні науки, біблійні гуртки, зустрічі з воїнами, з рідними захисників України», — говорить душпастир і додає, що він має щастя від Господа служити у селі, де живуть такі добрі, чуйні та діяльні люди.

«П’ять років тому я прийшов у Дубівці на так би мовити «тимчасову заміну» на три місяці. Але, бачите, служу й досі та дякую Богові, стараюся разом з людьми робити все можливе для парафії, для церков. Так, дякуючи Богу і діяльним та ініціативним парафіянам, вдалося відреставрувати старовинні ікони, було створено жіночий, дитячий та молодіжний хори. Звісно, що потрібно багато праці у катехитичному класі. До речі, акція, про яку вже згадували, щодо пожертви коштів вартістю однієї чашки кави, триватиме до 1 листопада цього року», — підсумовує отець Олег.

Сабіна РУЖИЦЬКА