Крадіжка акаунтів у соцмережах: навіщо це роблять і як вберегтися від шахраїв

0
19

Найчастіше крадуть акаунти з великою кількістю фоловерів.

Для чого крадуть акаунти та як вберегти себе від шахраїв
Крадіжка акаунту в соціальній мережі не дивина. Дослідники кібербезпеки з Privacy Affairs навіть оприлюднили ціни на послуги хакерів. Приміром, зламати сторінку в соцмережі коштує у районі 100 доларів. 

Для чого крадуть акаунти в соціальних мережах та як вберегти себе від шахраїв – у сюжеті Сніданку з 1+1. 

Коли зламують акаунт, варто писати в техпідтримку і детально описати приблизний час, коли це сталося, та які дії були далі.

Кореспондентка “Сніданку” Влада Грубич, яка стикнулася з цією проблемою, так звернулася до техпідтримки. Через декілька днів отримала відповідь: для перевірки, щоб підтвердити власність сторінки, потрібно зробити фото із зазначеними цифрами. Влада майже тиждень листувалася з техпідтримкою, а потім отримала повідомлення на пошту. Там повідомлялося, що потрібно змінити пароль і відновити сторінку. 

Саме найдетальніший опис проблеми є єдиним правильним виходом у ситуації, каже експерт цифрової безпеки Павло Бєлоусов. Не варто розраховувати, що через п’ять хвилин отримаєте назад свою сторінку. На її відновлення можуть піти тижні. Якщо ж повернути акаунт не виходить, то є ще один варіант: знайти і звернутися безпосередньо до людини, яка там працює.

“Наприклад, у нас є представник України у “Фейсбук” зараз. Бували випадки, коли через тих людей, які там працюють, відновлювали доступ. Не скажу, що це було в обхід якихось правил. Це просто було пришвидшення вирішення питання”, – пояснив експерт. Звертатися до сервісів, які в інтернеті за гроші обіцяють повернути акаунт, експерт не радить, бо це може бути шахрайство.

Найчастіше крадуть акаунти з великою кількістю фоловерів, бізнес-сторінки, або ж акаунти з галочкою – вони для шахраїв є справжнім ласим шматком. Саме за них можна отримати найбільше грошей. “Можуть їх перепродавати, якщо акаунт має коротку назву. Чим красивший і коротший нікнейм, то його можна просто перепродати іншому”, – розповів фахівець. 

Аби вберегти свою сторінку від шахраїв у будь-якій із соціальних мереж, потрібно мати один пароль до одного акаунту. Він не повинен більше ніде повторюватися. Пароль має бути складним: містити букви як верхнього так і нижнього регістру, а також в жодному разі не містити вашої персональної інформації. Друге – це двофакторна аутентифікація

“Коли ви до акаунту прив’язуєте номер телефону. Якщо є якась підозріла спроба зайти на сторінку чи, приміром, ви з іншої країни авторизуєтесь, тоді варто ввести ще й код, який прийде смс-повідомленням”, – пояснив Павло Бєлоусов.

Пам’ятайте, телефон і пошта, які підв’язані до сторінки, мають бути актуальними. Пошта ще й добре захищена паролем. Постійно перевіряйте, чи не видалили її, та чи можна туди зайти.