Життя поза Землею існує: вчені знайшли ймовірні докази

0
13

Можливі ознаки життя знайшли на Венері.

Група вчених із Великої Британії, США та Японії виявила в атмосфері Венери рідкісну хімічну сполуку — фосфін. Вона може свідчити про існування на планеті живих мікроорганізмів. Якщо ця гіпотеза підтвердиться, людство отримає перше достовірне свідчення існування позаземного життя.

Про це йдеться в дослідженні у науковому виданні Nature Astronomy, повідомляє hromadske.ua у понеділок, 14 вересня.

Власне, саме останній факт і дав змогу групі дослідників на чолі з професоркою Кардифського університету Джейн Ґрівз припустити, що йдеться про діяльність мікроорганізмів. Деякі з них, як відомо, виділяють фосфін унаслідок процесів життєдіяльності. Свою гіпотезу вчені сформулювали ще минулого року, але лише нещодавно її вдалося частково підтвердити.

Ґрівз із колегами скористалася потужним телескопом JCMT і телескопічним комплексом ALMA і встановила, що концентрація фосфіну в атмосфері Венери становить близько 20 частинок на мільйон. Жоден із природних процесів, який міг би відбуватися на Венері та є відомим науковцям, не зміг би призвести до утворення такої концентрації цього газу.

Це і є, на думку авторів дослідження, ймовірним доказом присутності життя на Венері. Але вчені наголошують: ідеться лише про ймовірний доказ, а не достовірне підтвердження гіпотези. Адже фосфін на другій від Сонця планеті може вироблятися і внаслідок інших процесів, які нам поки що невідомі.

І навіть якщо життя на Венері справді є, то йтиметься про невеликі живі мікроорганізми у верхніх шарах атмосфери — на поверхні планети температура перевищує 460 градусів за Цельсієм. Більше читайте тут: https://tsn.ua/nauka_it/zhittya-poza-zemleyu-isnuye-vcheni-zrobili-sensaciyne-vidkrittya-1625722.html

Фосфін (РН3) — це отруйний газ без кольору, який на Землі в природних умовах зустрічається досить рідко. За звичайних умов він виділяється під час ударів блискавок чи діяльності вулканів, але в дуже незначних кількостях. А от на Венері його знайшли багато.