89 років з дня смерті світоча УГКЦ – о. Климентія Кульчицького

0
152

20 лютого 2021 року минає 89 років з дня смерті священника УГКЦ Климентія Кульчицького. Він народився 1863 р. в м. Коломия – помер 20 лютого 1932 р., у с. Підпечери Тисменицького р-ну Івано-Франківської обл. Похований біля храму Різдва Христового поруч з о. Василем Ільницьким та о. Онуфрієм Кузьменком.

Климентій Кульчицький вивчав богослов’я та класичну філологію у Віденському університеті. Душпастирював на Буковині. Був катехитом у Коломийській гімназії, заснував бурси св. Михайла та товариства «Боян», «Шкільна поміч».

З 1897 року – декан Тисменицький та парох с. Підпечери, де організував «Братство тверезості», читальню товариства «Просвіта», касу «Райфайзена», кооператив «Злука», товариство «Сокіл», а у Тисмениці – кооператив «Народний дім» і побудував велике приміщення з театральним залом, який зберігся донині.

У 1898 р. підписав першу відозву у справі створення у м. Станиславові (нині Івано-Франківськ) української гімназії. Придбав для неї будинок, декілька років утримував бурсу, яку згодом передав у підпорядкування товариству «Селянська бурса», яке з пошани до засновника назвало її іменем о. Климентія Кульчицького. З 1919 р. – делегат з’їзду священників Галицької митрополії у Станиславові, голова Священичого комітету ЗУНР. Товаришував із композитором Денисом Січинським, який у липні 1901 року у церковній резиденції (збережена до сьогодні) написав музику до поезії І. Франка «Як почуєш вночі…».

Отець Петро СКРИПНИК

На світлині: Церква Різдва Христового в с. Підпечери.