У Франківському драмтеатрі відбувся показ першого інклюзивного мюзиклу

0
58

У неділю, 21 лютого, в Івано-Франківському академічному театрі ім. Франка відбулася прем’єра інклюзивного мюзиклу для сімейного перегляду «Навіщо Лемуру хвіст Чупакабри». Театр презентував чергову унікальну мистецьку подію за участі професійних акторів та людей з обмеженими можливостями.

В основі мюзиклу лежить п’єса Ірини Гарець «Навіщо Лемуру хвіст Чупакабри», у якій добре розвинуті ідеї інакшості та пошук комунікації у суспільстві. Постановці вистави передували психологічні тренінги, майстеркласи для людей з інвалідністю з акторської майстерності, імпровізації, пластики та вокалу.

«Такі події показують, яким має бути театр. Він повинен займатися вирішенням космополітичних питань чи це організм, який має якнайшвидше реагувати на те, що відбувається навколо? Ми повинні змінювати своє ставлення до трішки інших людей. Наш театр чи не єдиний в Україні пристосований: має ліфт, пандус, і спеціальний 14 ряд для комфортного перегляду вистав. Ми живемо в одному суспільстві, любимо однаково, відчуваємо однаково, тільки потребуємо різних умов. То нехай наша вистава стане цеглинкою для побудови здорового суспільства.» – наголосив директор та художній керівник драмтеатру Ростислав Держипільський.

Режисерка вистави Роза Саркісян вважає, що, коли діти приходять з батьками, є надія на зміну мислення. «Діти не мають таких «дорослих» кордонів. Тому, почавши говорити на такі теми, зможемо щось змінювати в суспільстві», – пояснила режисерка.

Самі ж учасники мюзиклу з обмеженими можливостями вважають проєкт чудовою нагодою подолати страхи та познайомитися із залаштунками театру.

«Проєкт потрібен не тільки суспільству, але й нам. Він зробив мене сильнішою, дав можливість побачити театр зсередини. Це унікальна можливість йти далі, а не закриватися у своєму маленькому світі. Показати іншим людям з інвалідністю, що не варто боятися. Під час роботи усі ставилися до нас зворушливо і чуттєво. Це своєрідна театро-терапія», – поділилася своїм першим акторським досвідом виконавиця ролі Свідка Валентина Ковалів.

Глядачів чекатиме цікава мультимедійна сценографія, живий оркестр і яскраві образи. На сцені відбувається чуйна історія протистояння добра та зла. Лемур у пошуках хвоста Чупакабри стає частинкою історії про любов, самопожертву і прийняття інших.

На завершення Ростислав Держипільський висловив велику подяку усім причетним та мотивував глядачів вірити в Божу ласку і Його допомогу, робити добро і не припиняти мріяти, бо нічого нездійсненного насправді не існує.

Вікторія ГАВАЛЕШКО