Вчені змогли прочитати лист XVII століття, не відкривши його: їм допоміг рентген

0
25

Це прорив у дослідженні історичних текстів, адже високочутливий рентгенівський сканер дозволяє вивчати їх без ризику пошкодження.

Науковцям вперше вдалося прочитати старовинний лист, не відкриваючи його: вони сподіваються, що технологія допоможе у вивченні цінних історичних документів.

Про це повідомляє The Guardian.

Лист французького купця Жака Сеннака був адресований його кузену з Гааги у липні 1697 року. Він так і не дійшов до адресата і є частиною особистої колекції з 2,6 тисячі листів, які відправили з різних куточків Європи у кінці XVII – початку XVIII століття.

Команда дослідників з Королівського коледжу Лондона, Массачусетського технологічного інституту, Утрехта і Лейдена просканувала лист рентгенівськими променями, щоб розглянути текст, прихований всередині сторінки, після чого документ розібрали на фрагменти і відтворили його цифрову 3D-копію. Лист відкрили віртуально за допомогою комп’ютерної програми.

У тексті купець просить свого кузена надати йому свідоцтво про смерть Даніеля Ле Пера:

Я пишу вам удруге, щоб нагадати про те, скільки зусиль я доклав, щоб допомогти вам. Для мене вкрай важливо отримати цей документ, і ви доставите мені величезне задоволення, якщо зможете добути і відправити його мені. Розкажіть також про ваше здоров’я і новини вашої родини“, – йдеться в листі епохи Відродження.