Папа: священника, який не має почуття гумору, недолюблюють, йому чогось бракне

0
36

«Наслідуйте тих великих священників, які сміялися з інших, із самих себе, а також зі своїх слабкостей: почуття гумору — одна з характерних рис святості!», – так сказав Папа Франциск до священників французької спільноти з парафії св.Людовика в Римі, яких прийняв на аудієнції в понеділок, 7 червня.

Святіший Отець просив священників, щоб вони завжди приймали один одного як дар, творили спільноту, в якій можна дихати повітрям радості й ніжності. Він пояснив, що священник — це людина, яка, у світлі Євангелія, поширює довкола себе «смак Бога» і переказує надію неспокійним серцям. Папа побажав їм завжди залишатися пастирями, які «пахнуть вівцями», бути людьми, здатними до життя, сміху та плачу зі своїм людом, і до спілкування з ним.

«Розвивайте в собі вдячність», – Франциск запросив священників заново відкрити постать св.Йосифа як людини віри, турботливого батька, взірця вірності та довірливої відданості Божому задумові. Цей святий навчає нас, що «віра в Бога означає вірити і в те, що Він також може діяти через наші страхи, слабкості, через нашу крихкість» (Апостольський лист Patris corde, 2). Тому священики не повинні бути «суперменами», вони мають знати свої слабкості й говорити про них із Господом. Разом зі св.Йосифом ми покликані повернутися до переживання простих жестів прийняття та ніжності, а також складання себе в дар. Святіший Отець зауважив, що у спільнотному житті нині є спокуса творити малі, закриті групки, ізолюватися, критикувати і погано говорити про інших, вважати себе за кращих та розумніших.

«Заохочую вас завжди мати широкі горизонти, мріяти про Церкву, повністю віддану служінню, про світ більш братерський і солідарний. І в цьому ви, як герої, можете запропонувати свій творчий внесок. Не бійтеся мати відвагу ризикувати, йти вперед, бо ми все можете з Христом, який дає вам силу (пор. Флп 4,13). Разом із Ним ставати апостолами радості, розвиваючи в собі вдячність у бутті на службі братам і сестрам та Церкві», — підкреслив Папа.

«Гумор — одна з рис святості». З радістю, пояснив Франциск, у парі йде почуття гумору. «Священника, який не має почуття гумору, не люблять, йому чогось бракне. Наслідуйте тих великих священників, що сміялися з інших, із самих себе, а також зі своїх слабкостей: почуття гумору — це одна з характерних рис святості, як я зазначив в Апостольському напоумленні на тему святості, Gaudete et exultate. І розвивайте в собі вдячність у бутті на службі братам і Церкві. Як священники, ви “помазані оливою радості, щоб помазувати оливою радості” (проповідь 17 квітня 2014). І тільки залишаючись вкоріненими у Христі, ви можете пізнати радість, яка надихне вас здобувати серця. Радість священника це джерело вашої діяльності як місіонерів ваших часів», — сказав Папа.

Він також попросив священників розвивати в собі вдячність як потужну зброю та засіб підтримувати пломінь надії у моменти знеохочення, самотності й пустки. Користуючись нагодою, Святіший Отець прилюдно подякував присутньому на зустрічі о.Жанові Ландузьє, співробітникові Державного секретаріату, який довгі роки був його перекладачем під час франкомовних зустрічей, а наприкінці червня завершує своє служіння у Римській курії.

Джерело