Українська церква у Фатімі: храм доступний 24 години…

0
1080

Місто Фатіма в Португалії відоме тим, що тут відбулося об’явлення Пречистої Діви Марії. За офіційними даними, в Португалії проживає близько 50 тисяч українців, за неофіційними – 65 тисяч. В країні діють греко-католицькі громади в 23 містах, якими опікуються 14 священників на чолі з координатором о. Гавриїлом Тимчиком, ЧСВВ. Зокрема у відпустовому місці Фатіма діє храм Успіння Пресвятої Богородиці (Domus Pacis), яким опікуються отці Василіяни.

Про їх служіння та необхідність побудови УГКЦ у м. Фатіма розповідає о. Сільвіо Літвінчук, ЧСВВ.

Португальське місто Фатіма відоме у всьому світі паломницьким центром, бо саме тут у 1917 році відбулося об’явлення Пречистої Діви Марії трьом пастушкам.

– Це об’явлення визнане католицькою церквою, сюди приїжджали Папи Римські: 13 травня 1967 року відбувся перший візит Папи Павла VI з нагоди 50-річчя об’явлення. 12-15 травня 1982 року Фатіму відвідав Папа Іван Павло II, щоби подякувати за «материнський захист Богоматері», яка зберегла йому життя під час замаху в Римі. Згодом Папа Іван Павло II відвідав Фатіму ще двічі: 10-13 травня 1991 року і 13 травня 2000 року проголосив Франциска і Жасінту блаженними. У травні 2010 року Фатіму відвідав Папа Бенедикт XVI, а 12-13 травня 2017 року відвідав Папа Франциск і проголосив Франциска й Жасінту святими.

 «Фатіма, без перебільшення, є найбільшим пророцтвом з усіх сучасних об’явлень», — так оцінила Конгрегація у справах віровчення події в Португалії на початку ХХ століття. Понад 100 років після об’явлення до нас знову промовляє лагідний голос Марії з проханням постійної молитви на вервиці в наміреннях миру у світі та про навернення, як сказала Марія, «бідних грішників», приносячи покуту за гріхи власні і гріхи світу. Послання Марії дуже чітке: якщо світ навернеться до Бога, то настане мир, а якщо ні, то незабаром вибухне наступна війна, що й сталося з початком Другої світової війни.

– Отче Сільвіо, як Ви стали отцем-василіянином?

– Народився я у м. Прудентопіль (Бразилія) 25 грудня 1978 року. Я – бразилець українського походження. У моєму місті з 1913 року служать отці Василіяни. Я інших священників не знав, тому вступив на новіціят ЧСВВ. Вивчав філософію у Бразилії, потім продовжив вивчати філософію та богослов’я у Львівській духовній семінарії. 24 січня 2006 року склав вічні обіти, святили мене у Львові 25 червня 2006 року. У Римі та Лісабоні захистив ліцензіат з історії богослов’я, завершив Канонічне Право в Католицькому Університеті Лісабону. У Фатімі вже служу 13 років.

– Яка історія УГКЦ в м. Фатіма, куди паломники з України приїжджають молитися?

– Церква Успіння Пресвятої Богородиці розташована за адресою:Domus Pacis. R. de São Vicente de Paulo 32, 2495-438 Fátima. Перша Служба Божа у Фатімі для української громади була відправлена в 2001 році о. Антонієм Павчуком і о. Маріушом Міхаліком з місійного Товариства Св. Ап. Андрія. Вже з 4 квітня 2004 року там почав служити о. Євгеній Колосок і служив до жовтня 2008 року. З 2008 року і до сьогодні служу я, о. Сільвіо Літвінчук, ЧСВВ, з 2009 року – о. Гавриїл Тимчик, ЧСВВ і з 2019 року – о. Венедикт Деркач, ЧСВВ. Отці Гавриїл та Венедикт формують василіянську спільноту і приїжджають до інших громад. Громада у Фатімі налічує 80-100 осіб, які приходять на Богослужіння в неділю. Маємо сформований хор, недільну катехизацію, спільноту «Матері в молитві». Спільнота Фатіми є централізована – всі хрестини і шлюби реєструємо у Фатімі. В рік маємо 25-30 хрестин і 3-4 шлюби. За 20 років відбулося 495 хрестин і 75 шлюбів, з приїздом отців Василіян – 15 шлюбів і 280 хрестин.

– Розкажіть про будівництво українського храму і його потреби.

– На прохання Владики Діонісія Ляховича ЧСВВ ми, отці-василіяни, кожен у свій час почали служити у Фатімі та в інших містах. У Португалії проживають українські заробітчани (діаспора), які знаходять свою тотожність в церкві та національній культурі. 

 Від самого початку служіння я зауважив, що до Фатіми прибувають прочани з України та інших країн світу. Щоразу виникає потреба служити Святу Літургію у храмі, який доступний 24 години на добу. Оскільки свого храму у Фатімі ми не маємо, то замовляємо каплицю в римо-католиків, що спричиняє додаткові труднощі, пов’язані з обмеженим часом служіння. Окрім того, хочу зазначити, що храм, в якому ми молимося на даний час, не є нашим, ми його тільки винаймаємо для богослужінь. 

 Місцевий єпископ Дон Антонію Марто порадив відкрити монастир отців Василіян і 23 травня 2013 року дозволив будівництво монастиря та церкви у м. Фатіма. 27 травня того ж року ми звернулися листом до нашого Блаженнішого Святослава Шевчука, і 5 серпня отримали благословення на цей задум. Дякуючи щедрості жертводавців, ми вже придбали землю і цього року плануємо розпочати будівництво церкви, а завершити його у травні 2023 року.

Спілкувалась Юлія БОЄЧКО.