Глава Церкви: «Київ і Галич – це та вісь, довкола якої Господь Бог творив наш народ, нашу церковно-народну історію, нашу державність»

0
14

31 липня 2021 року Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав освятив у Галичі новозбудований храм Блаженних священномучеників Станіславівських – Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка. Святиню споруджено на Галич-горі.

Перед Чином освячення та Літургією вітали Предстоятеля нашої Церкви архиєпископ і митрополит Івано-Франківський владика Володимир Війтишин та отець-протопресвітер Галицький Ігор Броновський, спільно із запрошеним духовенством і мирянами, які прийшли розділити велику радість парафії Блаженних священномучеників Станіславівських.

У проповіді Предстоятель УГКЦ відзначив, що освячення цього храму – особлива історична подія. «Сьогодні ця подія освячення новозбудованого храму є унікальним моментом присутності між нами живого Бога, який до нас говорить, а ми Його чуємо. Тим моментом, коли до людини лине голос живого Бога, є момент читання, урочистого проголошення у храмі Святого Євангелія», – сказав Глава Церкви.

Блаженніший Святослав зауважив цікаву деталь, що Господь Бог покликав його сьогодні з Києва до Галича освячувати храм. «Тому що Київ і Галич – це та вісь, довкола якої Господь Бог творив наш народ, нашу церковно-народну історію, навколо якої будувалася вільна незалежна Україна. Цей зв’язок наявний навіть у титулі Глави нашої Церкви – Верховний Архиєпископ Києво-Галицький», – відзначив він.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fugccif%2Fvideos%2F425944841999142%2F&show_text=false&width=560&t=0

Предстоятель уважає, що цей день для нас виблагали блаженні священномученики. Ця трійка посилає сьогодні нам свій відкритий лист, своє послання. «Вважаю, – зазначив проповідник, – цей день говорить про три дуже важливі засади нашого церковного, національного й державного життя. Найперше, що кажуть нам блаженні священномученики, – ми повинні свою віру в Бога берегти як найдорогоцінніший скарб». 

«Якщо українці, – наголошує Глава Церкви, – третього тисячоліття втратять своє християнське коріння, то вони як народ, як нація, як держава не матимуть певності на існування в майбутньому».

Друге послання, яке дуже важливе, – у сучасному світі так багато неправди, фальші. Де правда? Де правдива Церква? «На це запитання відповідають нам мученики ХХ століття переслідуваної за правду, страждаючої УГКЦ. Це вони сьогодні нам кажуть: “Там, де є Петро, там є справжня Церква”. Єдність із наслідником апостола Петра, яку відновили наші єпископи дравньої Київської митрополії, – життєдайна істина для християн третього тисячоліття».

Саме єдність, наголосив Глава Церкви, з наступником апостола Петра наших часів показує, де повнота Христової Церкви в наших часах. Мученики нашої Церкви віддали свої життя саме за вірність наступникові апостола Петра. 

«Ми сьогодні з повагою ставимося до всіх Церков, – відзначає духовний лідер, – до всіх конфесій, але сповідуємо, що повнота Христової Церкви перебуває у Святій Католицькій Церкві».

І третє послання, яке лунає до галичан третього тисячоліття, – тут, у Галичі, коріння нашої Церкви, нашої державності, нашого народу. «І сьогодні ми бачимо, що це коріння живе. Скільки загарбників і руйнівників сюди приходили, але Галич і досі є… Любіть свій Галич. Робіть усе, щоб історія його не закінчилася. Щоб Галич розквітав і розбудовувався», – резюмував Предстоятель УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ