Відбулася VI Всеукраїнська проща Лицарів Колумба

0
24

Впродовж вихідних – 2-3 жовтня, у Святоуспенській Лаврі Студійського уставу в Уневі, відбулось Шосте Всеукраїнське паломництво Лицарів Колумба до Унівської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, в якому взяли участь понад 100 паломників з усієї України, представники Греко-Католицької Церкви та Римо-Католицької Церкви. Зокрема, зі Львова, Києва, Івано-Франківська, Бродів, Золочева, Тернополя, Хмельницького, Бару, Одеси, Бучача, Коломиї, Ірпеня, Василькова та інших осередків.

Розпочалась проща Божественною Літургією яку очолив капелан Тернопільської Ради Лицарів Колумба та протоігумен отців Франсцисканців в Україні отець Юстиніан Городечний, у співслужінні отців капеланів з Івано-Франківська, Львова, Золочева.

У своєму слові до співбратів у лицарстві, капелан Золочівської Ради Лицарів Колумба отець Юрій Галабуда розважав про роль і місію чоловіка, батька у ХХІ ст.

Проповідник, зауважив, що “сьогодні ми розважаємо про місію і роль чоловіка у ХХІ ст. на прикладі св. Йосипа – обручника Пречистої Діви Марії. Якщо ми заглянемо у Святе Письмо то про святого Йосипа ми знайдемо вкрай мало згадок.  Лише 2 євангелисти Матей і Лука згадують про нього у своїх оповідях і то лише в кількох стихах (Мт. 1:18-25; 2:12-15, 19-23; Лк. 1:27,2:1-27, 41-52)”.

Отець зупинився на кілької важливих моментах  з життя св. Йосипа.

1. «Йосип був праведний» (Мт. 1 19). Праведність його полягала у тому, що він Божу волю ставив вище за свою. Він так як і Марія сказали Богові «так!». Якщо б він відмовився, або відпустив Марію, її би каменували (Втор. 22:21) але він згодився з Божою волею. Свого сина Ісуса він назвав іменем не своїм, а тим яке сказав йому ангел. Нам усім слід повчитися ставити Божу волю вище своєї і не тоді коли це нам вигідно, а завжди.

2. Св. Йосип слухав Бога не один раз а стільки скільки треба було. В Євангелії від Матея ми знаходимо, що ангел – Божий посланець 4 рази приходив до нього і говорив йому Божу волю (Мт. 1:20; 2:13,19,22). Не завжди це були слова легкі для виконання, але він Богові говорив «так» неодноразово. Тим він врятував життя Ісуса і Марії від тих хто на нього чигав (Мт. 2:20). Слухаючи Бога ми зможемо захистити свої родини від зла і гріха.

3. Св. Йосип опікувався своєю сім’єю. Будучи теслею цим заробляв на життя. Він не старався заробити синові на нове помешкання у Назареті, Капернаумі чи Єрусалимі, а опікувався своєю родиною. В наш час функції чоловіка у сім’ї зводять часто до заробляння грошей і виконування всіх забаганок дітей й дружини, щоб чоловік заробляв гроші і ні до чого не втручався. Однак це нівелює його як батька, провідника і відповідального за родину.

4. Св. Йосип був захисником своєї родини під час переслідувань Ірода і втечі в Єгипет життя Божого Сина було в руках Обручника Марії. Єдиною особою, хто захищався за Життя став св. Йосип. Функція кожного чоловіка, батька є захищати сім’ю від гріха, зла і того що може загрожувати їм.

Після Служби Божої всі бажаючі мали можливість прикластися до Чудотворної Ікони Божої Матері і вимолити в неї потрібні ласки.

Після богослужіння для учасників прощі було проведено екскурсію братом Василем, в якій він розповів про історію зародження монашого життя та розвитку Святоуспенської Лаври в Уневі.

Після цього, паломники провели Хресну дорогу на горі біля монастиря.

Другий день прощі розпочався з Літургії у храмі Блаженного Миколая Чарнецького у Золочеві, яку очолили отці-капелани Юрій Галабуда та Домінік Налисник. У своєму слові до братів під час проповіді отець Юрій акцентував увагу на значенні хреста у житті християн в сьогоденні.

Після богослужіння відбулася піврічна зустріч Регіональних Делегатів та Великих Лицарів західного регіону в якій брати обговорили плани розвитку в поточному братерському році.

В цей же час, сім’ї лицарів мали можливість взяти участь в екскурсії Золочівським замком та іншими історичними місцями міста.

Нехай Всемилостивий Господь прийме Наше служіння та винагородить багатством Своїх найщедріших ласк!

Джерело: lytsarikolumba.com