Парафіяни з Івано-Франківська взяли участь у відкритті пам’ятника Блаженнішому Любомиру Гузару

0
23

Парафіяни храму Святих Кирила і Методія з Івано-Франківська (Крихівці) взяли участь в історичній події – відкритті першого у світі пам’ятника Блаженнішому Любомиру Гузару, Патріарху нашої Церкви.

Цей пам’ятник Блаженнішому постав саме у Вінниці – місті, де над Південним Бугом видніється красень-храм Покрови Пресвятої Богородиці. Перед храмом вже є пам’ятник жертвам Чорнобильської трагедії, а праворуч з’явився ще один – дуже красивий пам’ятник світлої пам’яті Блаженнішому Любомиру Гузару.

Відкриття пам’ятника має нагадувати мешканцям міста, людям, які проходитимуть і споглядатимуть цей витвір мистецтва, що був такий ВЕЛИКИЙ ЧОЛОВІК, який, розвиваючи Богом дані таланти, посвятив своє життя служінню Богові через служіння людям. І цим дав приклад кожному українцеві, що треба собою жертвувати для спільного добра. Блаженніший Любомир, згадуючи свого попередника Патріарха Йосифа Сліпого, нагадував його думки про те, що серед українців кожен другий є генієм, але є багато лінивих. Тому прикладом свого життя заохочував вірних служити тим даром, тим талантом, який кожен отримав від Господа!

Багатьох людей цікавить питання: чому саме у Вінниці постав перший пам’ятник, а не у Києві чи у Львові, чи в Тернополі? Думок може бути багато, але можемо відповісти просто: така була Божа воля. А вінничани, активні і жертовні парафіяни храму Покрови Пресвятої Богородиці на чолі з їхнім душпастирем о. Григорієм Рогацьким, ВС співпрацювали та втілили такі чудові задуми і стали інструментом втілення Божої волі в реальність. Саме такими людьми Господь послужився, щоби був пам’ятник, що нагадуватиме про ВЕЛИКУ ЛЮДИНУ з таким прекрасним ім’ям ЛЮБОМИР.

Відкриттю пам’ятника передував тиждень різних молитовно-мистецьких заходів – ТИЖДЕНЬ ПАТРІАРХА ЛЮБОМИРА ГУЗАРА під назвою «Прилучитися до Великого»: це богослужіння, зустрічі, круглі столи, обговорення, виставки, концерти, вистави, кінопоказ. Протягом тижня у численних заходах особисто брав участь Владика Йосиф Мілян, єпископ помічник Київської Архієпархії.

Богослужіння в недільний святковий день очолив Отець і Глава нашої Церкви Блаженніший Святослав у співслужінні шести єпископів та численного духовенства. Чудову проповідь виголосив Владика Богдан Дзюрах, який нагадав про кредо Патріарха Любомира: «Моліться і працюйте!». А в церемонії відкриття пам’ятника взяв участь навіть Апостольський Нунцій в Україні Архієпископ Вісвалдас Кулбокас. Всі єпископи мали чудову нагоду в часі молитви освячення окропити пам’ятник свяченою водою.

Семінаристи Київської Трьохсвятительської Духовної Семінарії також брали участь у церемонії відкриття пам’ятника і заспівали чудову пісню про батька «Батьку мій, лебеде білий». А ще день перед тим семінаристи поставили виставу «Бути людиною».

Блаженніший Святослав у своєму короткому слові в часі відкриття пам’ятника нагадав про місію кожного християнина на прикладі Патріарха Любомира ГУЗАРА – проповідувати не себе, а Христа Ісуса.

Дякуємо Богові за цей день і всім нашим паломникам, що зголосилися їхати разом з нами у нашій чудовій паломницькій ПКМ родині!

Повідомив о. Йосафат Бойко, ВС