Блаженніший Святослав привітав Благодійний фонд «Карітас» Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ з 30-річчям

0
10

Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в особі отця Володимира Чорнія привітав Благодійний фонд «Карітас» Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ з нагоди 30-річчя заснування.

«Вийшовши з підпілля, наша Церква в Україні взялася за відбудову своїх структур. Ваша організація одна з перших розпочала свою діяльність, ставши інструментом допомоги людям у потребі і здійснюючи служіння, яке випливає із самої природи Церкви як спільноти любові. Втілюючи своєю невтомною працею заповідь Спасителя «Що ви зробили одному з братів Моїх найменших – ви Мені зробили», ви також даєте свідчення своєї віри та плекаєте і виховуєте в інших дух жертовності та милосердя», – мовиться у тексті.

«За весь цей труд складаємо вам сердечну подяку та висловлюємо визнання і похвалу. Вашу жертовність неможливо оцінити  людськими мірками − її спроможний уповні винагородити лише всемогутній Господь, який, бачачи серце кожної людини, наповнює його Своєю благодаттю», – підкреслено у тексті Патріаршої грамоти.

Як повідомляє інтерент-видання «Галка», за словами, Директора Карітасу України пані Тетяни Ставничої Карітас Івано-Франківськ — передовий в Україні, бо він був найпершим. Загалом організація існує ще з кінця 19 століття, зараз представлена у понад 160 країнах світу та втілює любов до ближнього. Перший Карітас утворився в Німеччині.

Митрополит Івано-Франківський владика Володимир Війтишин відзначив, що 30-ліття франківського Карітасу збігається з ювілеєм незалежності України:

«Пам’ятаю ті часи, пам’ятаю владик, з благословення яких розпочинався Карітас у Франківську. За роки організація показала себе з найкращої сторони. Люди знають, що таке Карітас, їхня праця поширюється. Благословляю вас на наступних 30 років на ще більш плідну роботу»

На переконання отця Володимира Чорнія свято Карітасу – це свято милосердя кожної людини, яка здатна його чинити.

«Без допомоги людей, ми не зможемо нічого. Члени Карітасу — це всі, хто може чинити добро для інших людей. 30 років назад у цей день була приготована перша тарілка супу для бідних людей у Франківську. Якщо ми починали тоді з першої тарілки, то зараз надається різновекторна допомога. Ми відповідаємо на виклики часу. Карітас Івано-Франківськ не просто допомагає нужденним, наша організація дає можливість для саморозвитку та самореалізації кожного»,– каже о. Чорній.

Зазначимо, що впродовж 30-ти років Карітас Івано-Франківськ надає соціальну, медичну, психологічну та інформаційну консультацію малозабезпеченим верствам населення, особам з інвалідністю, людям похилого віку та важкохворим. Особливу підтримку в організації надають найбільш уразливим – дітям та молоді з багатодітних та малозабезпечених сімей, постраждалим від булінгу та домашнього насилля, дітям та молоді з інвалідністю, з ВІЛ-інфекцією. Також постійно підтримують родини загиблих учасників АТО/ООС, ветеранів та вимушено переселених осіб. Працівники БО проводять активну роботу у сфері протидії торгівлі людьми, а також надають гуманітарну допомогу людям, що опинилися у надзвичайних ситуаціях (повінь, епідемія грипу, пандемія COVID-19.

Департамент інформації УГКЦ