В Івано-Франківську вперше провели інтелектуальні ігри нескорених «INVICTUS ANIMUS»

0
11

Інтелектуальні ігри нескорених “INVICTUS ANIMUS” провели в Університеті Короля Данила в Івано-Франківську. У заході взяли участь ветерани та учасники бойових дій, волонтери, представники духовенства, медики, та журналісти.

Співорганізатор Григорій Федосенко повідомив, що турнір такого формату на Івано-Франківщині проводять вперше.

“INVICTUS ANIMUS” провели у форматі брейн-рингу. Усього участь взяли вісім команд. Гравці відповідали на 30 запитань. На роздуми одного питання у них була хвилина. Усі відповіді гравці писали на аркуші та потім віддавали членам журі. За найбільшою кількістю правильних відповідей обирали переможця.

Ветеран російсько-української війни Іван Бондарев розповідає, що десять років професійно грав у “Що? Де? Коли?” в Івано-Франківську. Такі заходи вважає хорошою психологічною терапією для себе та побратимів.

«Інтелектуальні ігри – це взагалі позитивно. Це — розвиває і людям цікаво. До речі, є багато людей, які не чули про ці ігри, і після першого разу їм «драйвово». Це — як «заразна хвороба», але позитивна. Багато людей, які пройшли війну, отримали якісь певні психологічні травми, а гра – це певний виплеск негативних емоцій. Це — теж терапія. І, можливо, для когось це стане плюсиком, аби загоїти рани, які нанесла війна», – каже Іван Бондарев.

Ігор Марковський, який грає у команді журналістів, розповідає, що участь в інтелектуальних іграх він та його колеги беруть не вперше.

«У нас в редакції є журналіст, який є учасником бойових дій. Ми його сьогодні делегували в цю команду. У нас була велика кількість охочих взяти участь у турнірі. Щодо таких заходів, то їх варто проводити. Має бути соціальна адаптація для воїнів наших — не лише якійсь сумні події. Ми маємо показувати, що суспільство приймає їх і життя триває», – каже Ігор Марковський.

Координатор військових капеланів Української греко-католицької церкви отець Роман Залеський розповідає, що сьогоднішній турнір присвячений Дню захисників та захисниць України. За його словами, залучити воїнів до участі в інтелектуальному турнірі було складно. Сьогоднішній захід – це перший крок, аби об’єднати бійців та хороший приклад, як у майбутньому проводити для них реабілітаційні заходи.

«Щодо реабілітації, то я б сказав, це треба вміти визнати, що вона потрібна. І більше — не тілесна реабілітація, як духовна. Треба бути відкритою людиною. Не кожен військовий хоче відкрити таємниці, тому що там мало світлих подій, світлих днів. Це треба вміти себе перезавантажити. Нам хочеться, щоб цей захід був гарним початком», – каже отець Роман Залеський.

За словами співорганізатора заходу Григорія Федосенка, інтелектуальні ігри нескорених “INVICTUS ANIMUS” планують зробити всеукраїнськими та щорічними. Такі заходи, каже Григорій Федосенко, згуртовують людей незалежно від професії, віку чи статі.

«Реабілітація учасників бойових дій відбувається на різних рівнях. Зазвичай, це — психологічна реабілітація і спортивна. А ми хочемо внести ще й інтелектуальну складову, щоб хлопці могли попрацювати головою, розслабитися у такій зручній атмосфері. І головне, щоб вони подолали бар’єр – не боятися проявляти свої розумові здібності», – каже Григорій Федосенко.

За результатами інтелектуальної гри нескорених перемогла команда ветеранів та учасників АТО/ООС “Третя хвиля мобілізації”. Друге місце — за медиками зі “Збірної милосердя”. Третє місце посіли військові капелани.

Джерело: Інфо-центр ІФДС