Сьогодні допомагати хворим дітям може кожен

0
199

«Не підлягає сумніву, що невелика група мислячих, цілеспрямованих людей може змінити світ. Насправді лише вони і приносять ці зміни». Такі слова колись сказала Маргарет Мід, відома американська антропологиня.

У сьогоднішньому випуску газети ми хочемо познайомити наших читачів також з невеличкою групою людей, які об’єднали свої зусилля, щоб допомагати маленьким пацієнтам обласної дитячої клінічної лікарні, яка знаходиться на вул. Коновальця, що в Івано-Франківську (КП ОДКЛ ІФ ОР). Обласна дитяча лікарня – це єдиний в області заклад вищої акредитаційної категорії, який надає медичну допомогу дітям з найскладнішими патологічними станами і хворобами. Щорічно тут отримують стаціонарну допомогу понад 15 тис. дітей віком до 18 років, які проживають не лише в межах Івано-Франківської області, але й в інших куточках України.

Майже пів року тому, а саме 19 квітня цього року, при ОДКЛ було засновано «Благодійний фонд «Фундація доброчинців». Фонд заснований з метою залучення благодійної допомоги для лікарні.

Хоча фонд діє ще досить недовгий період часу, вже є певні результати його діяльності. Щоб більше дізнатись про роботу фонду, сьогоднішні результати та плани на майбутнє, ми поспілкувались з директором фонду Лесею Качуровою та членами наглядової ради фонду.

Качурова Леся, директор фонду.

– Чому виникла потреба створення благодійного фонду при ОДКЛ і які на вас, як директора фонду, покладені обов’язки?

– Наша мета – це допомагати лікарні надавати якісне лікування маленьким пацієнтам зі всієї області за допомогою сучасної апаратури, в дружньому до дітей та їх родин середовищі. Ще однією метою та мрією є разом з колективом лікарні докласти максимум зусиль, щоб вивести ОДКЛ на рівень європейського взірця. Як директор, я представляю наш фонд в органах влади, місцевого самоврядування та інше. Контролюю рух коштів, документальний обіг, фандрейзингові кампанії, перемовини з постачальниками та благодійниками, забезпечую прозорість та публічну звітність фонду.

Воробканич Олександра, приватний підприємець, сфера діяльності – торгівля, за освітою – інженер, членкиня опікунської ради, співзасновниця фонду.

– Чому Ви вирішили стати частиною фонду? Чи задоволені Ви результатами роботи фонду сьогодні?

– У нашій родині, на жаль, є онкохвора дитина зі страшним діагнозом: лімфобластний лейкоз. Це племінниця мого чоловіка, якій лише 5 років і вже півтора роки вона перебуває на лікуванні. Тому дуже добре знаю і розумію не з чужих розповідей, як складно збирати гроші на таке тривале й дороговартісне лікування.

Звичайно, що фонд – це валика рушійна сила, за рік зроблено багато, але збір коштів проводити нелегко.

Сьогодні, на мою думку, важливо донести до кожного, що ОДКЛ потребує постійної фінансової підтримки і від громади також. Адже підтримати лікарню сьогодні може кожен з нас.

Зоряна Вовк, кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих хвороб ННІ ПО ІФНМУ, дитячий онкогематолог, співзасновниця фонду:

– Чому Ви вирішили стати членом наглядової ради фонду? І хоча фонд діє ще досить недовгий період часу, з якими труднощами у його діяльності Ви вже стикались?

– Я працюю в Івано-Франківському національному медичному університеті та в лікарні 20 років, тому добре знаю, які нагальні проблеми та потреби є в лікарні. Працюючи в онкогематологічному відділенні, розумію також не лише фінансові проблеми, але й психологічні, з якими стикаються діти, батьки, медичний персонал, тому маю велике бажання помогти. Сама допомагала завезти гуманітарну допомогу з-за кордону, тому знаю і ці труднощі, з якими можна стикнутися. Неодноразово бачила, що проблема у фінансах, тому створений фонд – це суттєва підмога для лікарні, яка уже себе оправдала. Раціональне використання коштів в правильному (нагальному) напрямку. Основне – це величезне бажання допомагати нашим дітям.

Володимир Туркін, підприємець, доброволець з 2014 року, майор медичної служби, волонтер, активіст, учасник всеукраїнських громадських рухів та член громадських рад при різних державних інституціях, за фахом – лікувальна справа, співзасновник фонду.

– Яким чином фонд залучає кошти?

– Кошти збираємо на благодійних аукціонах, різного роду масових заходах, які проводять наші друзі та партнери. Організовуємо також флешмоби та залучаємо меценатів з числа бізнесменів-патріотів. Працюємо разом і допоможемо дітям у цей нелегкий час!

Уляна Сташко, лікар, дитячий анестезіолог відділення інтенсивної терапії та анестезіології новонароджених дітей з ВНБ КНП ІФ ОДКЛ ІФ ОР, співзасновниця фонду.

 – Хоча фонд діє лише пів року, вже можна побачити його результати. Про яке досягнення Вам найбільше хотілося б розповісти?

– На мою думку, найбільшим досягненням є те, що вдалося створити такий фонд, який своєю діяльністю привертає увагу до дитячого здоров’я. Радіємо з того, що багато людей з розумінням ставляться до нашої роботи. Кожна річ, придбана за кошти фонду, є необхідною у роботі лікарів: аналізатор для вимірювання рівня глюкози і лактату в крові, шейкер з інкубатором для зберігання тромбоцитів, кардіомонітор – це саме ті прилади, які допомагають нам у роботі щоденно! Дякуємо кожному, хто простягає нам руку допомоги, щоб ми разом змогли допомогти нашим маленьким пацієнтам.

Людмила Лінник, координаторка всеукраїнської платформи ДонорUA, співзасновниця фонду.

– Чому вирішили стати частиною фонду? Які, на Вашу думку, проблеми чи потреби в ОДКЛ, що вимагають нагального вирішення?

– Вже чотири роки поспіль ми з командою організовуємо благодійний проєкт «На_шапку» для збору коштів на потреби відділення онкогематології обласної дитячої лікарні.

Тож коли опублікували про заснування опікунської ради при лікарні, я подала свою кандидатуру. На засіданні ради ухвалили рішення про створення фундації. Ця тема мені близька, тому я вирішила долучитися. На жаль, державне фінансування не покриває всіх потреб лікарні. Ми не визначаємо, як допомагати, а прислухаємося до запиту від лікарні.

        Олег Атаманюк, лікар-хірург, кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургії післядипломної освіти Івано-Франківського національного медичного університету, голова опікунської ради ОДКЛ.

– Чому Ви вирішили увійти до фонду? Кажуть, що мріяти потрібно для того, щоб згодом втілювати ці мрії у життя. Як лікар, якою Ви мрієте побачити нашу ОДКЛ?

– Головною мотивацією моєї участі у благодійному фонді є всебічний розвиток лікарні. Перебуваючи з робочими візитами у різних країнах, я вивчав, яким чином відбувається побудова і фінансування системи охорони здоров’я, і в більшості країн з передовою медициною розвиток лікарень не обходиться без благодійників та меценатів. Саме тому благодійний фонд, який ми заснували, має стати одним із важливих елементів перетворення обласної дитячої лікарні в сучасну установу, де наші маленькі пацієнти могли би отримувати допомогу на сучасному світовому рівні. Йдеться не виключно про технічне оснащення, а й про повне медикаментозне забезпечення, високопрофесійних медиків та комфортні умови перебування як діток, так і їхніх батьків.

                                                         Розмовляла Віра БІЛА.

Сьогодні маленьким пацієнтам ОДКЛ допомогти може кожен. Достатньо невеликої суми коштів, щоб дитяче лікування в лікарні було успішним та без сліз малечі.

Рахунок для переказу благодійної допомоги в гривнях:

UA 72 3366 7700 0002 6003 0525 54159 (ПриватБанк)

Картка для переказу благодійної допомоги

5169 3305 2390 3331 (ПриватБанк) Mostra meno