Митрополит Володимир закликав священників у Великодній час ще більше заопікуватися переселенцями та військовими

0
34

«Великодній час – це період радості, адже ми святкуємо Христове Воскресіння. Попри війну, Господь воскрес, щоб дарувати нам мир та свою перемогу. Будьмо з нашими вірними, а особливо, прошу Вас, заопікуйтесь переселенцями та військовими на Ваших парафіях. Принесіть туди, де вони перебувають, цю радісну звістку про Христове воскресіння!», – такими словами звернувся Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин у вівторок, 10 квітня, під час зборів протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Традиційно збори розпочалися з молитви, після якої своїми духовними роздумами з присутніми поділився протопресвітер Рогатинський о. Дмитро Бігун. Головною їх темою стали розважання про Батьківство нашого Бога, яке, за словами проповідника, часто має й материнські ознаки: «Невже ж забуде молодиця своє немовля? Не матиме жалю до сина свого лона? Та хоча б вона й забула, я тебе не забуду» (Іс. 49,15), «Як утішає когось рідна мати, так я буду вас утішати, і найдете втіху в Єрусалимі» (Іс. 66,13).

Далі Канцлер Курії Івано-Франківської Архієпархії о. Віталій Федун повідомив, що комендантський час у ніч з 22 на 23 квітня триватиме з 23.00 до 6.00, а з 23 на 24 квітня – з 23.00 до 5.00 години. Відповідно, в цей час проведення богослужінь – неможливе. У Великодну неділю дозволено використовувати дзвони для заклику на молитву.

Опісля слово мали гості – представники ДСНС. Від їхнього імені виступила п. Христина Перцович. У своєму слові вона закликала всіх деканів та священників дотримуватися заходів безпеки в часі Великодніх свят, перевірити та очистити евакуаційні виходи, дотримуватися заходів безпеки у випадку звучання сирен, під час комендантської години та світломаскування; звертати увагу на підозрілі предмети, чи підозрілих осіб. 

Відтак заступник директора Департаменту стратегічного розвитку, цифрових трансформацій, роботи із засобами масової інформації, комунікацій з мешканцями Івано-Франківської міської ради п. Ігор Кінаш запросив на екуменічне посвячення паски, що відбудеться в суботу, 23 квітня, в 14.30 біля будівлі міської ратуші. 

Далі Голова комісії у справах душпастирства охорони здоров’я о. Ярослав Рохман анонсував проведення серії вебінарів на тему: «Служіння собі та ближнім в час війни». Вони розпочнуться у Світлу середу о 15.00 год і відбуватимуться щосереди. Загалом заплановано 10 таких лекцій. Зареєструватися можна за посиланням —  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfarjOYbPW_TrNArNCF67OV6qQnVb02QmF3n-jK9kBgJUZLNg/viewform?usp=pp_url

Після чого Директор департаменту інформації о. Іван Стефурак висловив прохання пригадати вірним про передплату часопису «Нова Зоря». Він наголосив на тому, що під час війни першою жертвою є правда, тому важливо, щоб через війну не були знищені також і наші культурні, духовні та інформативні здобутки та цінності.

Також, священник пояснив, як в умовах війни реагувати на гострі та провокативні моменти, якщо такі трапляються у соціальних мережах. Він закликав зберігати спокій та мудрість у висловлюваннях, присвячуючи більше часу молитві і проповідуванню Слова Божого, заспокійливо впливаючи на інших.

На завершення Віце-економ Архієпархії о. Віталій Максимів повідомив, що станом на сьогодні, в Лікувально-діагностичному центрі св. Луки продовжують надавати безкоштовні медичні послуги для всіх. Він також зазначив, що станом на сьогодні 550 тимчасово переміщених осіб проживають в Архієпархіальних будинках, близько 800 осіб в парафіяльних будинках. Всі вони забезпечені продуктами харчування, засобами гігієни, одягом та медикаментами.

Наступні збори відбудуться 3 травня об 11.00 год.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ