Папа Франциск відіграв важливу роль у поверненні «азовців»

0
49

Ввечері, 21 вересня 2022 року, Україна повернула з російського полону 215 людей, 108 з них – військові полку «Азов». Серед звільнених були також прикордонники, поліцейські, моряки, нацгвардійці, бійці тероборони, митники й цивільні. Це найбільший обмін полоненими між Україною та РФ з 24 лютого.

Визволення військовополонених стало одним із тих нечастих зараз приводів для всенародної щирої радості. Про те, що до участі в переговорах долучилися Туреччина, Саудівська Аравія та ООН — відомо. Але були й ті, чия участь не така очевидна. Зокрема, Папа Римський Франциск. Він особисто відіграв важливу роль в обміні, також вплинув на те, аби не відбулося анонсоване судилище над «азовцями», яких мали посадити у клітки. Про важливу роль Папи говорять не тільки релігійні перемовники, але й українські розвідники.

«До мене приїжджали деякі українські посланці… Також прибув військовий начальник, відповідальний за обмін полоненими, знову ж таки з релігійним радником президента Зеленського. Цього разу мені принесли список з понад 300 ув’язнених. Вони просили мене зробити щось, щоб здійснити обмін. Я одразу ж зателефонував російському послу, щоб дізнатися, чи можна щось зробити, чи можна прискорити обмін полоненими», — ділився з єзуїтами в Казахстані Папа Франциск ще 15 вересня.

Військовим начальником, про якого говорив Папа, був голова ГУР Кирило Буданов. За даними УП, після розмови з Будановим, Франциск розмовляв не лише з російським послом, але й з керівництвом КНР.

«Папа Римський був дуже плідно залучений у процес [обміну військовополоненими] з кінця серпня. Він — один із тих, хто детально говорив про цей обмін із Будановим, з Ердоганом і з керівництвом КНР», — говорить журналіст Радіо НВ Роман Кравець.

Він додає, що Папа Франциск 16 серпня отримав від начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Буданова список усіх військовополонених: і цивільних, і військових.

Після цього Святіший Отець телефонував до Туреччини та КНР, щоби сприяти обміну. Роман Кравець наголошує, що про важливу роль Папи говорять не тільки релігійні перемовники, але й українські розвідники: «Це дуже важливо — незаангажовані люди говорять про це».

Крім того, стверджує журналіст, Папа також мав вплив на те, щоби «азовців» не судили публічно в клітках, як окупанти планували зробити це в Маріуполі 24 серпня: «В тому числі цей суд міг не відбутися через те, що Папа Римський вписався за цю історію».

Джерело